VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši:

Viza nije potrebna za boravak do 90 dana od datuma ulaska

Obični pasoši i druge putne isprave:

Potrebna viza

Napomena:

Za nosioca putnog lista u tranzitu potrebna je viza

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Državljanima Republike Srbije je neophodna viza za ulazak u K. Tajland. Počev od 1. novembra 2022. godine, državljani R. Srbije mogu aplicirati za e-vizu preko sledećih platformi:
1. https://www.thaievisa.go.th/
Portal na engleskom jeziku. Obrada zahteva za tajlandsku vizu traje do 30 dana.
2. https://www.vizacentar.rs/
Portal na srpskom jeziku. Obrada zahteva za tajlandsku vizu traje oko 5 do 7 radnih dana.
Pre apliciranja mogu se zatražiti instrukcije na srpskom, putem imejla: info@thaiconsulate.rs 
Kada e-viza bude odobrena, stranka će biti obaveštena mejlom koji mora da se odštampa i pokaže prilikom ukrcavanja u avion, kao i imigracionim vlastima po dolasku u Kraljevinu Tajland.

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Zbog tropske klime ponekada se pojavljuju infektivne bolesti, posebno u unutrašnjosti zemlje tako da hranu treba konzumirati samo na proverenim mestima.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Bezbednosna situacija na Tajlandu je generalno stabilna. Periodično su zabeleženi manji teroristički napadi, zbog čega je povećano prisustvo vojske. Bezbednosne snage imaju dodatna ovlašćenja, te su moguća ograničenja kretanja u određenim zonama, kao i pretresi zbog potrage za oružjem. U Tajlandu je 01. aprila 2015. godine ukinuto vanredno stanje, osim u južnom delu zemlje, u provincijama ili delovima provincija Patana, Jala, Narativat i Songla, kao i u delovima pograničnih područja sa Kambodžom gde je i dalje na snazi vanredno stanje.
Državljanima R. Srbije, koji borave ili nameravaju da putuju na Tajland, savetuje se da budu oprezni i izbegavaju boravak u oblastima gde je na snazi vanredno stanje, kao i da izbegavaju prisustvo i kretanje u blizini masovnih okupljanja, a naročito ukoliko su političkog karaktera. Preporučuje se brižljivo čuvanje ličnih dokumenata i novca zbog rizika od pljačke i džeparenja. Ukoliko budete meta pljačke, potrebno je kontaktirati policiju na broj 191.

TRANSPORT – U Tajlandu su najveći aerodromi u Bangkoku i Puketu.

OSTALO – Nacionalna valuta je bat (u februaru 2021. 1 evro je iznosio oko 36 bata).
Turistički informativni centar: www.tourismthailand.org

Kontakti
Prilikom boravka na Tajlandu, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Džakarti, koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Tajland, putem sledećih kontakt telefona: +6221/314-35-60, +6221/314-37-20 i elektronske adrese: embjakarta@serbian-embassy.org