Zvaničan naziv
MAĐARSKA
Državno uređenje
Parlamentarna republika
Glavni grad
Budimpešta
Datum uspostavljanja bilateralnih odnosa
Jun 1921. godine

Politički odnosi

Bilateralni odnosi R. Srbije i Mađarske su sadržajni i veoma intenzivni. Pozitivan trend razvoja odnosa uspešno je krunisan zajedničkim sednicama dve vlade održanim u Beogradu (1. jula 2014), Budimpešti (1. jula 2015), Nišu (20-21. novembra 2016), Budimpešti (8-9. februara 2018), Subotici (15. aprila 2019) i Budimpešti (8-9. septembra 2021). PR R. Srbije A. Vučić je 16. septembra 2022. u Beogradu odlikovao PV Mađarske V. Orbana Ordenom Republike Srbije na velikoj ogrlici za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dve zemlje. Tom prilikom održani su i sastanci ministra za evropske integracije J. Joksimović sa MSP Mađarske P. Sijartom, dok je ministar finansija S. Mali razgovarao sa ministrom za ekonomski razvoj M. Nađem.

PR Mađarske K. Novak boravila je u zvaničnoj poseti Srbiji 09. septembra o.g. i tom prilikom se sastala sa PR Srbije A. Vučićem, PV Srbije A. Brnabić i predsednikom NSRS V. Orlićem.

Njegova svetost Patrijarh srpski g. Porfirije je boravio u zvaničnoj poseti Mađarskoj i Eparhiji budimskoj u periodu od 3. do 5. septembra o.g. Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije sastao se sa PR Mađarske K. Novak u Šandor palati u Budimpešti. Uručio je PV Mađarske V. Orbanu najviše odlikovanje Srpske pravoslavne crkve, orden Svetog Save prvog stepena, „u znak zahvalnosti za promovisanje tradicionalnih hrišćanskih vrednosti, nesebičnu podršku Eparhiji budimskoj u Mađarskoj i izuzetan lični doprinos jačanju prijateljstva između dva susedna naroda“.

MSPST Mađarske P. Sijarto učestvovao je na Samitu lidera Otvorenog Balkana u Beogradu 2. septembra 2022. Istog dana je imao i bilateralni susret sa MSP N. Selakovićem.

MSP N. Selaković se sastao sa MSPST Mađarske P. Sijartom 4. jula 2022. u Subotici, kada je potpisan Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Mađarske kojim se reguliše granična kontrola u drumskom, železničkom i vodnom saobraćaju.

MSPST Mađarske P. Sijarto posetio je Srbiju 10. juna 2022. i tom prilikom imao razgovore sa PR Srbije A. Vučićem i ministrom finansija S. Malim sa kojim je potpisao Sporazum o nastavku saradnje u oblasti energetike.

Ministar finansija S. Mali posetio je Budimpeštu 25. maja 2022. i tom prilikom se sastao sa MSPST P. Sijartom.

PR A. Vučić i PV V. Orban otvorili su 21. maja 2022. godine 89. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu.

MSPST Mađarske P. Sijarto boravio je u poseti Subotici 26. aprila 2022. i tom prilikom se sastao sa predstavnicima SVM i Mađarskog nacionalnog saveta.

MSP N. Selaković se sastao sa MSPST P. Sijartom u Segedinu, 07. aprila 2022.

PV Mađarske V.Orban je 18-19- marta 2022. boravio u poseti Beogradu i Novom Sadu, povodom puštanja u saobraćaj brze pruge Beograd-Novi Sad.

MSPST Mađarske P. Sijarto boravio je u poseti R. Srbiji 9. marta 2022. kada je zajedno sa PR Srbije A. Vučićem položio kamen temeljac za izgradnju fabrike stočne hrane UBM grupacije u Adaševcima. MSP N. Selaković imao je kraći razgovor sa MSPST Sijartom prilikom dočeka na aerodromu „Nikola Tesla“ 9. marta 2022.

MSP N. Selaković razgovarao je sa MSPST P. Sijartom, prilikom njegove posete Beogradu, 7. februara 2022.

Ekonomski odnosi

U periodu januar-jul 2022.g. nastavljen je trend snažnog rasta robne razmene, pa je ona u ovom periodu dostigla vrednost od 2,2 mlrd. evra, i za 935,1 mil.evra veća u odnosu na isti period 2021.g. Mađarska je trenutno treći spoljnotrgovinski partner Srbije (iza SRN i Kine a ispred Italije) i 8. po veličini strani investitor sa obimom ulaganja od 950 mil. evra ( period 2012-2021).

Robna razmena je u 2021. godini iznosila 2,292 mlrd. evra od čega je naš izvoz u Mađarsku iznosio 1,089 mlrd. evra, a uvoz 1,203 mlrd. evra. Mađarska je među malobrojnim državama sa kojima je zabeležen rast trgovine tokom 2020. godine kada je sa ogromnom većinom zemalja zabeležen pad trgovinske razmene, usled pandemije Covid-19.

Među dosadašnjim investicijama mađarskih kompanija u R. Srbiji, ističu se Kompanija za distribuciju nafte i gasa MOL, OTP Banka, Masterplast YU, Knott AutoflexYug, Mini Pani i Tisza Automotive.

 

Ugovorno stanje

Republika Srbija i Mađarska su potpisale 153 sporazuma od kojih izdvajamo:

  • Memorandum o razumevanju između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Mađarske o unapređenju integracije Srbije u Evropsku uniju, potpisan:10.6.2010.
  • Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Mađarske o uzajamnom priznavanju državno priznatih javnih isprava o stečenom nivou obrazovanja izdatih u Republici Srbiji i Mađarskoj, potpisan: 15.4.2019,
  • Memorandum o razumevanju između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije i Ministarstva inovacija i tehnologije Mađarske o nadogradnji železničke linije između Subotice i Segedina ,potpisan: 15.4.2019;
  • Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Mađarske o saradnji na izgradnji, upravljanju, održavanju, rekonstrukciji i sanaciji gasovoda za transport prirodnog gasa koji prelazi preko državne granice, potpisan: 14.6.2019,
  • Memorandum o razumevanju između Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva inostranih poslova i trgovine Mađarske o zajedničkom korišćenju prostorija diplomatsko konzularnih predstavništava dve države potpisan: 18.12.2020.
  • Ugovor između Vlade R. Srbije i Vlade Mađarske o prijateljskim odnosima i saradnji u oblasti strateškog partnerstva, koji je potpisan na poslednjoj Šestoj zajedničkoj sednici dve vlade 8. septembra 2021. godine u Budimpešti.

Kontakti

Ambasada Republike Srbije u Budimpešti: http://www.budapest.mfa.gov.rs/

Ambasada Mađarske u Beogradu: https://belgrad.mfa.gov.hu/srb

Odeljenje za susedne i zemlje Jugoistočne Evrope: Tel: 011/306 8280, E-pošta: osz@mfa.rs