Srbija opredeljena za saradnju na planu prevencije genocida

18. nov 2021.
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se sa specijalnom savetnicom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za prevenciju genocida Alis Vairimom Nderitu.

Selaković je poručio da je današnji susret dobra prilika za razmenu mišljenja o ovoj veoma važnoj temi, naglašavajući da je saradnja sa UN i svim telima Organizacije jedan od prioriteta naše zemlje.

Ministar je istakao da je Srbija opredeljena za saradnju na planu prevencije genocida i pronalaženje odgovarajućih rešenja za pomirenje i uklanjanje posledica ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti počinjenih u sukobima bilo gde u svetu.

Šef srpske diplomatije kazao je da se Srbija zalaže za obezbeđivanje trajnog mira i stabilnosti na prostoru zapadnog Balkana, dodavši da je naša zemlja posvećena unapređenju odnosa i saradnje sa svima iz regiona, na osnovu poštovanja međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih država članica Ujedinjenih nacija.

Selaković je podvukao da je Srbija privržena svim međunarodnim normama, napominjući da je važno da svi koji su počinili zločine budu identifikovani, izvedeni pred lice pravde, kao i da je obaveza svih u regionu da se istim intenzitetom suoče sa ovim pitanjem.