Selaković zahvalio Kraljevini Danskoj na podršci evropskom putu Srbije

31. avg 2021.
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković je, u razgovoru sa danskim ministrom spoljnih poslova Jepeom Kofodom, zahvalio Kraljevini Danskoj na podršci evropskoj integraciji Srbije.

Selaković je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je sa danskim ministrom Kofodom razgovarao o mogućnosti intenziviranje kako političke, tako i ekonomske saradnje, o situaciju u regionu, ekonomskim i reformskim uspesima Srbije, napretku u oblasti vladavine prava, slobode medija i svega što je za Srbiju značajno na njenom evropskom putu, kao i o incijativi „Otvoreni Balkan“.

Naveo je da su razgovarali i o pitanjima geopolitike, o migracijama koje izuzetno interesuju čitavu Evropu, a koje su i dodirna tačka između Srbije i Danske.  

Ministar Selaković zahvalio je danskom  kolegi na otvorenim, dobrim i kostruktivnim razgovorima, kao i na poštovanju koje je iskazao prema Srbiji i na izjavama uoči dolaska u Beograd.

„Rekli ste da vi naš region vidite kao region koji pripada evropskom krugu porodica, demokratske provinijencije, da je mesto Zapadnog Balkana, pa tako i Srbije, u okvirima EU, u statusu punopravne članice“, podsetio je Selaković.

Naveo je i da je ministar Kofod na sastanku upoznat sa inicijativom „Otvoreni Balkan“, kao prilikom koja se pružila čitavom našem regionu da se koncentriše na budućnost, na ono što nas sve spaja i da kroz promociju pozitivne agedne, ekonomske saradnje svih u regionu, radimo mnogo više za budućnost regiona i svih nas koji živimo ovde.  

„Postigli smo jednu vrstu saglasnosti da u buduće institucionalizujemo političke konsultacije između dva ministarstva, da prilikom našeg narednog susreta potpišemo memorandum o razumevanju i da od tada između naša dva ministarstva na nivou pomoćnika, na redovnom godišnjem nivou održavamo bilateralne komunikacije“, rekao je ministar Selaković.

Naglasio je da je za nas izuzetno značajno što smo svega nakon tri godine u prilici da u Beogradu ugostimo drugi put jednog ministra inostranih poslova Danske.

Ministar Selaković je naglasio da Dansku i Srbiju vezuje više od 100 godina diplomatskih odnosa i podsetio da je stogodišnjica obeležena 2017. godine.

Napomenuo je da o posvećenosti i interesovanju danskog naroda za Srbiju naročito govori život, rad i posvećenost jednog velikog Danca u Srbiji, Vilijema Melgarda, za koga je naveo da je lečio srpske ranjenike u Prvom svetskom ratu, da se zaljubio u Srbiju i naš narod, da je ostao da živi u Kuršumliji gde je osnovao prvi dom zdravlja koji danas nosi njegovo ime.

Izrazio je očekivanje da je poseta njegovog danskog kolege samo prva poseta Beogradu, i da će imati još prilike da razmenjuju iskustva za koja je rekao da i te kako mogu da budu korisna za našu budućnost.

Ministar inostranih poslova Danske Jepe Kofod rekao je da je sa srpskim ministrom razgovarao o mnogim važnim pitanjima i istakao da je Srbija blizak partner Danskoj, kao i da se nada da će i dalje biti tako.

Kofod je izjavio da je sa srpskim ministrom razmenio iskustva o borbi dveju zemalja protiv korona virusa i istakao da će Danska donirati milion vakcina Zapadnom Balkanu.

Takođe, danski ministar pohvalio je razvoj srpske ekonomije koja je poslednjih godina na impresivnom nivou.

Ministar inostranih poslova Danske zahvalio je šefu srpske diplomatije na gostoprimstvu i izrazio nadu da će ministar Selaković uzvratiti posetu.