Selaković: Sećamo se slavnih predaka, čuvamo nacionalni identitet

15. sep 2021.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da je obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave jedan od pokušaja očuvanja nacionalnog identiteta u eri globalizacije koja vodi bez ikakave sumnje ka gubitku onoga što jeste nacionalni identitet.

Selaković je, gostujući na RTS, pozvao sve naše sunarodnike da istaknu srpsku trobojku, da se ponose svojim srpskim rodom i Srbijom, i da stvaraju u budućnosti ponosno potomstvo.

Ministar je na naglasio važnost očuvanja nacionalnog identiteta, naveo je da imamo mnogo razloga da se ponosimo, i podestio da se 15. septembra obeležava godišnjica početka proboja Solunskog fronta.

Naglasio je da se danas sećamo slavnih predaka, da ih slavimo, ali i da ponosno gradimo potomke.

„Srbija je danas, baš kao i pre 100 godina, na ponos svakom ko u njoj živi. Danas slavimo našu zemlju koja će ove godine biti prvak po ekonomskom rastu u Evropi, po privlačenju stranih direktnih investicija, za šta dobijamo divljenje svih iz sveta“, rekao je šef diplomatije.

Poručio je da Srbija gradi dobrosusedske odnose i da je posvećena očuvanju mira i stabilnosti u regionu što je, kaže, strateško vizionarsko gledanje državnog  rukovodstva.

Komentarišući to što je predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani od Nemačke tražila podršku za dobijanju novih priznanja tzv. „Kosova“ kao i za učlanjenja u međunarodne organizacije, ministar Selaković je rekao da je pozicija Beograda jasna i da je Beograd posvećen dijalogu.

„Smatramo da je dijalog jedini put za nalaženje rešenja za probleme na Kosovu i Metohiji. I dalje ćemo ostati posvećeni pregovorima. To je naša jasna pozicija. Ukoliko Priština bude pokrenula svoju kampanju za priznanja, znamo šta nam je činiti, više puta smo o tome govorili“, rekao je ministar Selaković.
 
Naglasio je da je suština u tome da moramo da pregovaramo ako želimo rešenje koje će biti održivo i trajno i koje će pomoći izgradnji poverenja između Srba i Albanaca.

Povodom uputstva Ministarstva spoljnih poslova BiH da svi koji su od 1992. do 1995. bili uključeni u teritorijalnu odbranu u BiH ne putuju u Srbiju zbog mogućeg hapšenja i nedavnog hapšenja jednog državljanina BiH, ministar Selaković kaže da izlaz iz te situacije mora da bude u komunikaciji i razgovoru.

„Ne želim da verujem da je neko bio spreman da ugrožava odnose dve države zloupotrebom ovog slučaja. Ne želim da verujem da neko nešto želi da zloupotrebljava i stvara tenzije“, rekao je ministar Selaković i naveo da se povodom tog slučaja vide razlike u vrhu BiH.

Naglasio je da je Srbija opredeljena za mir i stabilnost u regionu, da će strpljivo i mukotropno graditi mir, jer nam se tako omogućava da sa ponosom, kada zavijorimo srpsku trobojku, znamo da je Srbija zemlja koja će imati najveći ekonomski rast u Evropi.