Selaković: Diplomatski i politički odgovor ako Priština prekrši sporazume

08. maj 2022.
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je da će, ako Priština prekrši Vašingtonski sporazum, Srbija aktivirati svaku moguću politiku odbrane interesa države i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji koja je u domenu diplomatskih i političkih sredstava.

Ministar Selaković je, gostujući na Radio-televiziji Srbije, rekao da se vara svako ko misli da ćemo na brutalno kršenje i Vašingtonskog i Briselskog sporazuma sedeti skrštenih ruku i nezainteresovani.

„Naravno da nećemo ćutati, bićemo i te kako zainteresovani, borićemo se na svaki mogući način. Postoji zainteresovanost Prištine da uđe u Savet Evrope. Ruska Federacija nije više u Savetu Evrope ali i da jeste, u Savetu Evrope se odlučuje prostom većinom. Nije tajna, Priština ima većinu članica Saveta Evrope na svojoj strani, ono što nema na svojoj strani to su principi koje je pre 12 godina Savet Evrope postavio šta neko mora da bude da bi mogao da bude član“, rekao je šef srpske diplomatije.

Na pitanje da li će Zapad tražiti da priznamo samoproglašeno "Kosovo" kako bi mogli ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da kažu da nema pravnog presedana, šef srpske diplomatije je rekao da Zapad već na određeni način vodi politiku koja ide ka tome.

„Mi se borimo da ona ne ide u tom smeru, svim diplomatskim i političkim sredstvima kao i do sada, još jače ćemo se boriti. Mi smo ti koji smo tvrdili i tvrdimo da je napravljen presedan koji će biti korišćen“, rekao je ministar Selaković i dodao da su svi svesni toga.

Prema njegovim rečima, problem secesije postoji svuda u svetu i stotine su takvih primera, a pravljenje jednog presedana može da izrodi jednu vrstu devijantnog pravila koje će se primenjivati u drugim slučajevima.

“Predsednik Ruske Federacije je pomenuo slučaj KiM, u stvari pomenuo savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde. Naježim se svaki put kada pomislim ili kada čujem za to mišljenje jer svaki put predstavnici Prištine u Savetu bezbednosti UN pominju to mišljenje kome je tada srpska vrhušaka i te kako doprinela postavljajući pogrešno pitanje Međunarodnom sudu pravde, ali moramo da se borimo sa tim i moramo da se borimo za naše interese na KiM, interese države Srbije i interese srpskog naroda“, rekao je ministar Selaković.

Ministar Selaković je oštro negodovao što je na javnom servisu tokom njegovog gostovanja prikazana mapa na kojoj je Kosovo i Metohija odvojeno Srbije.

„To je za mene skandalozno, omeđeno je KiM, piše KOS. Piše za KiM KOS i posebno je od Srbije, to moramo da menjamo. Kako očekujete da se mi kao država, vlada, predsednik, premijer i ministri borimo ako imamo takav slučaj kod nas?! Borićemo se bez obzira na to, nećemo odustati od borbe“, naglasio je ministar Selaković i naveo da se nada da se to više neće ponavljati. Voditeljka je navela da je došlo do greške i izvinila se, a mapa je povučena sa ekrana.

Povodom obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića naciji pre nekoliko dana kada je predstavio plan od 10 tačaka, a koji je podvukao da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji i da će još snažnije ići ka EU, šef srpske diplomatije je rekao da ključ za ubraznje evropskih integracija Srbije nije u našim rukama, ali da je u našim rukama postupanje naše države kada su u pitanju određeni zahtevi u procesu evropskih integracija kojima težimo iz više razloga.

Ministar Selaković je naglasio da se gotovo 65 odsto naše trgovinske razmene odvija sa državama članicima EU, da su naši najveći investitori i pojedinačni donatori upravo iz zemalja članica EU i da smo stotinama hiljada radnih mesta u Srbiji vezani za kompanije koje su u vlasništvu kompanija iz država članica EU.

„Četiri od osam naših suseda su već u EU. Cena koju treba da platimo je ona na koji smo spremni, ona koju su plaćale i druge države koje su ulazile u EU, ali mi moramo da se trudimo da ona za nas bude što manja, to uspevamo da uradimo“, naglasio je šef srpske diplomatije.

Ministar Selaković je naglasio da je zato pristup problemu koji je predsednik Vučić predstavio najracionalniji jer ne uvodimo sankcije Rusiji, ali naš prioritetni cilj je brži evropski put da bismo promenili naše društvo, ojačali vladavinu prava, privlačili i dalje što više stranih investicija i da bismo i dalje bili prvak u ekonomskom razvoju u Evropi. 

„To Srbija uspeva, jer se Srbijom ozbiljno rukovodi. Ono što je predsednik Vučić posebno napomenuo to je činjenica da je kod naših građana opala ta vrsta entuzijazma i podrške evropskom putu, ali je predsednik jasno rekao ‘u redu, dajte mi alternativu tom putu, kako ćemo dobiti više radnih mesta, graditi više brzih pruga, bolnica, kako će nam rasti plate i penzije’“, naveo je šef srpske diplomatije.

Na pitanje gde je srpska diplomatija s obrizom na to da rat u Ukrajini i globalna kriza nameću svim državama nova prestrojavanja, pravila i pozicije u diplomatskim aktivnostima, ministar Selaković je naveo da je srpska diplomatija u službi države Srbije koja je jedna od retkih sloboduljubivih i suverenih država u Evropi i svetu, koja se trudi da potpuno samostalno i suvereno donosi odluke koje se tiču njene sudbine.

„Svet se nalazi u promeni političke arhitekture, mi moramo da se menjamo i prilagođavamo određenim okolnostima, evropskim i globalnim, ali da imamo kao ideju vodilju ono što jesu odrednice naše unutrašnje i spoljne politike. Zato je predsednik Vučić izašao sa planom od 10 tačaka, pokazujući koliko je ozbiljan pristup toj nadolazećoj krizi“, istakao je šef srpske diplomatije.

Ministar Selaković je najavio da bi 16. maja trebalo da bude na radnom ručku u Briselu povodom održavanja Saveta za spoljne poslove EU, na kojem će biti ministri spoljnih poslova svih država članica EU i Zapadnog Balkana, i da će Zapadni Balkan biti jedna od glavnih tema.