Ministar Selaković prisustvovao svečanoj inauguraciji predsednika Angole

15. sep 2022.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković prisustvovao je danas, u svojstvu specijalnog izaslanika predsednika Srbije, inauguraciji predsednika Angole Žoaa Manuela Gonsalveša Lourensa, i imao priliku da se na marginama svečanosti sastane sa zvaničnicima više afričkih država.

Selaković je izjavio da mu je čast što je bio na svečanoj inauguraciji predsednika Žoaa Lourensa, koji je reizabran na tu funkciju, inače osvedočenog prijatelja Srbije koji svoju posvećenost našoj zemlji potvrdio i kroz podršku saradnji na nivou ministarstava dve države.

Šef srpske diplomatije preneo je predsedniku Žoau Lourensu lične čestitke i pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i želje za uspeh i blagostanje Angole.

Događaj je, kako je rekao Selaković, okupio veliki broj visokih zvaničnika država Afrike i bio je prilika da se u bilateralnim susretima afirmiše posvećenost Srbije razvoju sveobuhvatne saradnje sa tradicionalnim prijateljima sa afričkog kontinenta.

„Ovo je bila još jedna prilika da se uverimo koliko je Srbija danas, upravo zahvaljujući ozbiljnom rukovođenju državom i ozbiljno sprovedenim reformama, prepoznata kao model za oporavak, primer države koja sopstvenim snagama i mudrim rukovođenjem može da reši probleme koji su izgledali nerešivo“, kazao je Selaković.

Prema njegovim rečima, uvek je čast predstavljati Srbiju, ali je dodatni razlog za ponos kada predstavljate zemlju koja je prepoznata kao neko ko ne odustaje od borbe za bolje sutra i ko je spreman da sa prijateljima podeli onoliko dobra koliko ima. 

Mnoge zemlje čije je lidere sreo u Luandi, kako je istakao, imaju studente u Beogradu, u okviru programa Svet u Srbiji, i naša zemlja će i naredne godine ugostiti gotovo 350 novih stipendista, najviše iz država Afrike, gde su zemlje koje su tradicionalno orijentisane ka saradnji sa Srbijom i podržavaju je u borbi za Kosovo i Metohiju.  

Ministar Selaković je na marginama svečanosti imao niz bilateralnih susreta, između ostalih sa predsednikom Gvineje Bisao, predsednikom Namibije, novoizabranim predsednikom Zimbabvea, predsednicom vlade i ministrom spoljnih poslova Gabona, ministrom odbrane Mozambika, a mnogima od prisutnih državnika preneo je pozdrave predsednika Srbije i njegovu želju da ih što pre ugostimo u Beogradu.