Ministar Dačić uručio nagrade pobednicima na konkursu za dečije radove na temu „Ja volim Srbiju“

29. mar 2024.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić svečano je uručio nagrade pobednicima na konkursu za dečije radove na temu „Ja volim Srbiju“, u Muzeju srpske diplomatije.

Na inicijativu Generalnog konzulata Srbije u Njujorku, a u saradnji sa Sektorom za javnu i kulturnu diplomatiju, raspisan je konkurs za radove dece (eseje i pesme), na kojem je pobedilo njih desetoro, troje iz SAD, a sedmoro iz Srbije.

Pobednicima konkursa ministar Dačić je uručio knjigu o Nikoli Tesli i tom prilikom se obratio prisutnima. Obraćanje ministra Dačića prenosimo u celosti:

„Dragi učenici,

Veliko mi je zadovoljstvo što ste danas kod nas i što imam priliku da vam uručim ove simbolične nagrade za radove na temu „Ja volim Srbiju“.

Svi radovi koji su stigli na ovu temu našem Generalnom konzulatu u Njujorku, predstavljaju dodatni podstrek za sve nas da svoje poslove radimo još odgovornije, još bolje i još predanije. Vaše dirljive reči o tome koliko volite Srbiju su naša obaveza – da učinimo sve da kod vas ostane ta ljubav prema našoj otadžbini i da ostanete ovde i kada budete odrasli ljudi, ali i da vaši vršnjaci širom sveta nikada ne zaborave odakle su i da sa ponosom ističu svoje srpsko poreklo.

Draga deco,

Na ovakvim takmičenjima ne postoji pobednik, postoje samo reči kojima nam dajete zadatak da učinimo sve da naša Srbija bude vaš dom kojim ćete se ponositi, država koja će vam omogućiti da rastete srećni i bezbrižni i da ispunite sve vaše potencijale.

Nadam se da ćete uživati danas u prostorijama Ministarstva spoljnih poslova, a verujem da će neki od vas ponovo doći u ovu zgradu, kao naše diplomate.

Još jednom vam čestitam na divnim radovima i želim vam da nastavite da učite i da se razvijate, da volite svoju Srbiju i da budete, kao i do sada, ponos vaših porodica, mesta iz kojih dolazite, ali i čitave naše zemlje.“

Ministar Dačić je, ovom prilikom, titule Tesla ambasadora uručio američkom novinaru Majklu Frojdnu, grkinji Ioani Batsijalu i generalnom konzulu Republike Srbije u Njujorku dr Vladimiru Božoviću.