Ivančić učestvovala na sastanku Američko-jadranske povelje u Zagrebu

24. nov 2021.
Vršilac dužnosti pomoćnika ministra spoljnih poslova Srbije za bezbednosnu politiku Dijana Ivančić učestvovala je u Zagrebu na ministarskom sastanku članica i posmatrača Američko-jadranske povelje (A5).

U svom obraćanju Ivančić je istakla da je Srbija i tokom pandemije pokazala  posvećenost promovisanju regionalne saradnje i solidarnosti. Ukazala je na značaj produbljivanja regionalne saradnje, posebno u aktuelnim uslovima zamagljene perspektive članstva u EU,  napominjući značaj inicijative „Otvoreni Balkan". Ivančić je naglasila da ova inicijativa ima višestruku važnost, kako na ekonomskom, tako i na političkom planu, kao i da ostaje otvorena za sve ostale aktere u regionu.

Ona je poručila da će Srbija nastaviti da se pozicionira na međunarodnoj sceni kao kredibilan partner i izvoznik bezbednosti u regionu, koji razvija odnose sa svim partnerima i poštuje sve svoje susede, kao i da dosledno sprovodi politiku nemešanja u unutrašnje stvari drugih zemalja.

Posebno je ukazala je na tri važna jubileja koja Srbija obeležava ove godine - 15 godina članstva u NATO programu Partnerstvo za mir, 140 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa sa SAD, kao i 15 godina uspešnog sprovođenja programa saradnje sa Nacionalnom gardom Ohaja. S tim u vezi, istakla je zajednički interes Srbije i NATO za dalje unapređenje partnerske saradnje, u cilju očuvanja mira i stabilnosti u regionu, kao i posvećenost Srbije daljem jačanju ukupnih odnosa sa SAD.

Ambasadorka Ivančić je podvukla da je pitanje Kosova i Metohije najveći političko-bezbednosni izazov za Srbiju i veoma važan segment dijaloga Srbije sa NATO. Istakla je da je dijalog i implementacija dogovorenog jedini mogući način da se postigne trajno i održivo rešenje, koje bi podržali međunarodna zajednica i Savet bezbednosti UN i koje bi doprinelo stabilnosti i napretku celog regiona.

„Sva otvorena pitanja iz prošlosti, ali i sadašnjosti, treba i mora da rešavamo odgovorno, da razumemo pozicije drugih i da nalazimo načine kako da dođemo do dogovornih rešenja koja će biti održiva, a što je najbitnije, u interesu svih naših građana i regionalnog mira i stabilnosti" , zaključila je ambasadorka Ivančić.

Članice Američko-jadranska povelje (A5) su SAD, Albanija, Hrvatska, Severna Makedonija, BiH i Crna Gora, a Srbija na sastancima ove regionalne bezbednosne inicijative učestvuje u svojstvu posmatrača.