Unapređenje privredne i prosvetne saradnje sa UK

29. maj 2024.
Ministar spoljnih poslova Marko Đurić sastao se danas sa ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske u Republici Srbiji Edvardom Fergusonom, sa kojim je razgovarao o saradnji dve države.

Ministar Đurić je istakao da Srbija zajedno sa Ujedinjenim Kraljevstvom želi da radi na budućnosti, posebno kroz unapređenje saradnje u oblasti privrede i obrazovanja.

Šef srpske diplomatije zahvalio je UK jer predstavlja najvećeg donatora u Srbiji kada je u pitanju oblast e-uprave, zahvaljujući čijem razvoju je unapređen rad javne administracije.

Govoreći o planovima Ministarstva spoljnih poslova u narednom periodu, Đurić je rekao da iako se Srbija danas i dalje suočava sa određenim nasleđenim problemima, to je neće sprečiti da snaži postojeće veze i gradi nova partnerstva i prijateljstva, ne samo sa državama članicama EU, već i širom sveta.

Šef srpske diplomatije je informisao ambasadora i o trenutnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, istakavši da su Srbima u našoj južnoj pokrajini, kao nikada do sada ugrožena prava, a da od jeseni 2021. godine nema napretka u dijalogu zbog jednostranih poteza Prištine. 

"Srbija će ostati konstruktivna i posvećena dijalogu, jer smatra da očuvanje mira i stabilnosti predstavljaju prioritete", naglasio je ministar.