Đurić u Njujorku: Uložićemo sve da bismo izborili najbolji mogući rezultat za Srbiju

20. maj 2024.
Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić istakao je da delegacija, na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u Njujorku ulaže sve napore da bi izvukla najbolji mogući rezultat za Srbiju na sednici Generalne skupštine UN o rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

Ministar Đurić je, u izjavi novinarima, rekao da velika i snažna borba u Njujorku traje i da, dok daje izjavu, predsednik Vučić ima sastanak sa diplomatama, razmatra državu po državu, ulaže dodatne napore i sagledava šta može da se uradi u preostalih nešto više od 48 sati do sednice.

"Izvesno je da će to biti snažna diplomatska aktivnost, ozbiljna borba. Pritisak sa kojim se suočavamo, ne samo mi, već i zemlje koje se izjašnjavaju protiv rezolucije, je ogroman. Paralelno sa našim lobističkim naporima traju pritisci zemalja koje su 20 puta i više jače od Srbije. Zemlje koje se izjašnjavaju protiv suočavaju se u pojedinim segmentima i situacijama sa ogromnim pritiskom", podvukao je Đurić.

Rekao je da sav kredibilitet koji država ima i koji je decenijama, kroz Pokret nesvrstanih, dobru saradnju i politiku principijelnosti koja je postala znak raspoznavanja, ulaže u tu borbu.

"Očekujemo tešku borbu, do poslednjeg trenutka. Nemam nikakve sumnje da će delegacija predvođena predsednikom učiniti apsolutno sve, ulažući sve da bismo izvukli najbolji mogući rezultat za Srbiju", naglasio je Đurić.

Šef srpske diplomatije rekao je i da je pre mesec dana u Ujedinjenim nacijama delovalo da je rezolucija gotova stvar, jer niko nije očekivao da će se neko usuditi da se usprotivi nečemu što je bilo zacrtano kao politička osuda Srbije i kao stvaranje moralne stigme koju bi nosile i sadašnje i buduće generacije.

"Da uz Holokaust i genocid u Ruandi, u kojima su ubijeni milioni, i Srbi budu označeni posredno kao odgovorni i moralno krivi pred savešću čovečanstva“, dodao je ministar Đurić.

Srbija se, kaže, tome suprotstavila.

"Suprotstavili smo se toj vrsti nepravde, pravljenju veštačke hijerarhije među žrtvama, u kojoj srpske i druge žrtve ne bi bile obeležene na odgovarajući način, a Srbiji bi bila zalepljena etiketa“, ukazao je Đurić.

Njegov je utisak da kosponzori rezolucije nisu očekivali i nisu želeli scenario u kome se Srbija aktivno suprotstavlja, te je uveren da će to uroditi određenim plodom.

"Ne bih da preterano dižem očekivanja, ali sasvim sigurno da stvari ne prolaze i da neće proći na način na koji su autori ovih rezolucija zamislili", istakao je šef srpske diplomatije.

Ponavlja da se sve države suočavaju sa ogromnim pritiscima nekih od najrazvijenijih zapadnih zemalja, što značajno otežava razgovore.

Ipak, istakao je, da je argumentacija Srbije čvrsta.

"Boreći se za našu poziciju, borimo se za regionalnu stabilnost, borimo se za dobre međuljudske odnose između naroda u našem regionu, protiv podela, protiv svađa, ali i protiv hijerarhije među žrtvama", podvukao je Đurić.

Na pitanje da li će Srbija posle glasanja imati više prijatelja ili više partnera u svetu, odgovorio je da je sigurno da će biti mnogo više onih koji će Srbiju poštovati, zbog toga što nije dozvolila da bude zgažena i što je podigla glas za zaštitu interesa.

Dodao je da Srbija treba da nastavi da gradi mrežu prijateljstava.

"Mi smo u stvaranja mreže prijatelja i onih koji razumeju težinu pozicije Srbije, ne samo po ovoj teškoj temi, već i po mnogo drugih tema", rekao je Đurić.

Napomenuo je da će delegacija Srbije već sutra imati na desetine sastanaka, dok će u sredu biti aktivnosti o kojima sada nije mogao da kaže ništa detaljnije.

"Ali, sigurno da nas očekuje do poslednjeg trenutka intenzivna plejada poteza sa naše strane, koji imaju za cilj da zaustave protivnike naše pozicije u nameru da Srbiji lupe ovaj sramni žig“, rekao je ministar Đurić.

Na strani delegacije Srbije je, kaže, istinska, iskrena želja da zemlju i narod dugoročno zaštite te stigme.

"Da li je prijatno suprotstavljati se jačim silama, na ovako osetljivoj temi? Nije. Da li je to politički profitabilno u tom delu međunarodne zajednice? Sigurno da ne. Ali, da li hoćemo i želimo da Srbiju čuvamo? Da, po svaku cenu i to ćemo učiniti“, poručio je ministar.

Konstatovao je i da će, kakav god rezultat glasanja da bude, ostati zapisano da veliki deo čovečanstva nije podržao rezoluciju.

"Ni azijske, afričke, latinoameričke, neke evropske zemlje, ni mnogo islamskih koje ovo nisu podržale, jer ono nije pitanje sukoba nas i Bošnjaka, niti pitanje međuetničkih odnosa. Neko želi da svađa komšije, da otvara stare rane, ali nećemo dozvoliti ni da nam stave tu stigmu, ni da destabilizuju region, niti da od Srbije prave krpu“, rekao je Đurić.

Povodom nesreće u kojoj je nastradao iranski predsednik Ebrahim Raisi i različitih spekulacija u medijima o uzrocima, Đurić je kazao da je državno rukovodstvo Srbije izrazilo saučešće i da ne bi ulazio u različite spekulacije.

"Nemam nikakvih podataka, neću da se pravim da znam nešto u šta nisam upućen. Ono što znam jeste da smo zahvalni Iranu jer ne priznaju nezavisnost Kosova", kazao je šef srpske diplomatije.

Dodao je da se nada da će Iran i po pitanju rezolucije o Srebrenici uvažiti interese i stavove rukovodstva Srbije.

U tom smislu navodi da je samo pre tri dana razgovarao sa sada pokojnim ministrom spoljnih poslova Irana.

"Reč je o velikoj tragediji, državno rukovodstvo je izjavilo saučešće, upisaćemo se ovde u Knjigu žalosti, ali ne bih spekulisao o tome šta se desilo", kazao je Đurić.

Upitan za situaciju po pitanju Kine i Tajvana, šef srpske diplomatije je kazao da Srbija ima samo jednu politiku po tom pitanju.

"Za nas je teritorijalni integritet i suverenitet nama prijateljske i bratske Kine neprikosnoven. Politika 'jedne Kine'. Mi priznajemo Kinu u njenim punim granicama, a njeno je unutrašnje pitanje kako će da reši i ovo i druga unutrašnja pitanja", kazao je Đurić.