Đurić sa Vilanom: Srpski i jevrejski narod veže istorijska bliskost

28. maj 2024.
U današnjem kurtoaznom susretu sa ambasadorom Države Izrael Jahelom Vilanom, ministar spoljnih poslova Republike Srbije Marko Đurić preneo je posvećenost naše zemlje nastavku unapređenja dugogodišnjih odnosa sa Izraelom.

Zahvalivši na postavljanju Izraela po pitanju usvajanja Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija prošle sedmice, ministar Đurić je naveo da srpski i jevrejski narod kroz istoriju veže istinska bliskost.

U cilju jačanja međusobnog razumevanja i zajedničkog sagledavanja mogućnosti za razvoj saradnje u oblastima od obostranog interesa, Đurić je ukazao da je Srbija spremna da radi na održavanju dinamike bilateralnog političkog dijaloga na različitim nivoima.

Pored konstatacije o političkom aspektu odnosa, šef srpske diplomatije izdvojio je ekonomiju kao izuzetno perspektivnu oblast, koja već godinama beleži uzlazni trend zahvaljujući stalnom rastu trgovinske razmene i značajnom prisustvu izraelskih investitora u našoj zemlji.

Uz zabrinutost u vezi sa aktuelnom situacijom u tom delu sveta, ministar Đurić je izrazio i nadu da će se ratni sukob okončati u najkraćem roku, ponovivši tom prilikom stav Srbije koja je, Zajedničkom izjavom sa još 16 država potpisnica, apelovala na hitno oslobađanje talaca i njihov bezbedan povratak porodicama.