Čelično prijateljstvo i duboko poverenje Srbije i Kine

30. maj 2024.
Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Marko Đurić sastao se danas sa ambasadorom Narodne Republike Kine Li Mingom, i tom prilikom obostrano je potvrđeno čelično prijateljstvo i duboko poverenje naših država i naroda.

Srbija je ponosna na izvanredne bilateralne odnose sa Kinom, koji su, kako je podvukao ministar Đurić, rezultat posebno bliskih ličnih odnosa predsednika Aleksandra Vučića i predsednika Sija Đinpinga, naročito afirmisanih tokom nedavne istorijske posete kineskog šefa države našoj zemlji.

U tom smislu je, prema Đurićevim rečima, od izuzetnog značaja Zajednička izjava o produbljivanju i podizanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri, kojom je u srpsko-kineskim odnosima otvoreno jedno novo poglavlje.

Šef srpske diplomatije preneo je iskrenu zahvalnost Srbije našim kineskim prijateljima na principijelnoj i nepokolebljivoj podršci našem teritorijalnom integritetu i suverenitetu, koja je od neprocenjive važnosti za Srbiju u međunarodnoj areni.

Pored izuzetno sadržajnog političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou, Đurić je istakao da naše dve zemlje imaju veoma plodnu saradnju i na ekonomskom, infrastrukturnom i kulturnom planu.

Ukazavši da je Kina, treću godinu zaredom, nesumnjivo najveći pojedinačni strani investitor u Srbiji, kao i jedan od naših vodećih spoljnotrgovinskih partnera i izvoznih destinacija, ministar je sa zadovoljstvom konstatovao da je Kina poslednjih godina prepoznata kao jedan od važnih pokretača ekonomskog razvoja Srbije kao celine, ali i pojedinačnih regiona.