Đurić: Grčka tradicionalni prijatelj Srbije

30. maj 2024.
U današnjem susretu ministra spoljnih poslova Republike Srbije Marka Đurića i ambasadorke Republike Grčke Marije Levandi afirmisani su tradicionalno dobri i prijateljski odnosi, koji vezuju dve države i dva naroda.

Ministar Đurić je rekao da Srbija visoko ceni stav Grčke o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i da nam veoma znači podrška grčke strane po našem najvažnijem nacionalnom pitanju.

Šef srpske diplomatije je tom prilikom upoznao ambasadorku Levandi sa aktuelnim dešavanjima na Kosovu i Metohiji, ocenivši da su Srbima uskraćena njihova osnovna ljudska prava i da, zbog jednostranih poteza prištinske strane, dijalog o normalizaciji odnosa nazaduje već mesecima.

Govoreći o planovima u narednom periodu, Đurić je naglasio da naša zemlja želi da širi svoja prijateljstva i gradi odnose poverenja sa državama EU, jer strateško opredeljenje Srbije jeste i biće punopravno članstvo u Evropskoj uniji. U tom kontekstu, izrazio je i zahvalnost Grčkoj na podršci našoj zemlji u procesu evropske integracije.

Sagovornici su se osvrnuli i na činjenicu da Srbija i Grčka ove godine obeležavaju 145 godina diplomatskih odnosa, i zaključili da taj povod može biti dodatni podsticaj za razgovor o proširenju svih vidova saradnje između dve države.