Temišvar: Otvorena izložba Galerije Matice Srpske

29. Jul 2021.
Ambasador Republike Srbije u Rumuniji Stefan Tomašević i generalni konzul u Temišvaru Vladan Tadić prisustvovali su otvaranju izložbe „Evropski fenomeni“ u kolekciji Galerije Matice Srpske u Nacionalnom muzeju umetnosti u Temišvaru, koju je otvorila potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković objasnila je da izložba svojim bogatim sadržajem i porukama ne govori samo o evropskim dimenzijama kulturnog nasleđa i dobroj saradnji dve ustanove kulture iz Srbije i Rumunije, već i o tradicionalnom prijateljstvu dva naroda i dve države.

Izložba je realizovana na osnovu protokola o saradnji Galerije Matice Srpske iz Novog Sada i Nacionalnog muzeja umetnosti u Temišvaru, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinske vlade Vojvodine.

Izložba obuhvata više od 70 dela srpskih slikara (Sava Šumanović, Milan Konjović, Paja Jovanović, Petar Dobrović, Anastas Jovanović i dr.) konceptualno raspoređenih kroz 4 teme (sloboda, progres, nasleđe i raznolikost), koje predstavljaju osnovne vrednosti na kojima je zasnovan razvoj evropskog društva, a koje se sada javnosti prezentuju kroz srpsko nacionalno kulturno nasleđe kao potvrda negovanja istih vrednosti od strane srpskog naroda kroz čitavu njegovu istoriju.

Posebnu vrednost ovom kulturnom događaju daje činjenica da će publika moći da vidi deo fonda Galerije matice srpske čije sedište je u Novom Sadu, Evropskoj prestonici kulture 2022. godine, kao i to što se izložba odigrava u Temišvaru, koji će ovu prestižnu titulu poneti u 2023. godini.