Rabat: Upis šljivovice na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva

01. dec 2022.
Na 17. zasedanju Međuvladinog komiteta za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa, koje se održava u Rabatu u Maroku od 28. novembra do 3. decembra, danas je usvojena odluka o upisu nominacije Republike Srbije „Društvene prakse i znanja u vezi sa pripremom i upotrebom tradicionalnog pića od šljive – šljivovice“ na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Na zasedanju u Maroku učestvuje i delegacija Republike Srbije, na čelu sa stalnom predstavnicom Republike Srbije pri Unesku Tamarom Rastovac Siamašvili, a u čijem sastavu su ambasador Republike Srbije u Rabatu Ivan Bauer i predstavnici Ministarstva kulture i Centra za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije, u okviru Etnografskog muzeja u Beogradu.

Nakon usvajanja odluke Međuvladinog komiteta, ambasadorka Tamara Rastovac Siamašvili izrazila je zahvalnost u ime Republike Srbije zbog upisa šljivovice na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva i istakla da će to dodatno ojačati zaštitu i očuvanje ovog elementa na lokalnom i nacionalnom nivou i doprineti većoj međunarodnoj vidljivosti nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Pored šljivovice, do sada su na ovu Listu upisana još četiri elementa iz Republike Srbije: slava, kolo, pevanje uz gusle i zlakusko lončarstvo, čime su ovi segmenti kulturnog nasleđa Srbije priznati i prepoznati i na međunarodnom planu.