Otvorena izložba ,,Sudbine i kazivanja: Čudo u Osnabriku“

27. Jul 2021.
Predstavnici Ambasade Republike Srbije u Berlinu i Generalnog konzulata u Hamburgu prisustvovali su otvaranju izložbe u Osnabriku „Sudbine i kazivanja: Čudo u Osnabriku“, posvećenoj sećanju na oficire Vojske Kraljevine Jugoslavije koji su između 1941. i 1945. godine internirani u oficirski logor u ovom gradu.

Izložbu je organizovalo Udruženje „Baraka 35“, na čelu sa kustosom izložbe dr Željkom Dragićem i Petrom Miloradovićem, potomkom zarobljenog oficira Vojske Kraljevine Jugoslavije.

Ministar unutrašnjnih poslova i sporta Donje Saksonije Boris Pistorius otvorio je izložbu na kojoj su prisustvovali predstavnici grada Osnabrika, Jevrejske zajednice, kao i brojni drugi posetioci.

Izložba koja sadrži fotografije i sećanja na sudbine oficira i njihovih porodica, održana je u jedinoj preostaloj baraci nekadašnjeg logora, koju Udruženje namerava da pretvori u istorijsko-kulturni centar, a kasnije i u muzej.

Povodom izložbe Udruženje je objavilo knjigu o oficirskom logoru na srpskom, nemačkom i engleskom jeziku, a izložba je bila propraćena i u lokalnim medijima.