VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci*
Obični pasoši i druge putne isprave: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci *
Napomena: *bezvizni režim se ne odnosi na nosioce pasoša Republike Srbije koje je izdalo MUP RS - Koordinaciona uprava

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Između Republike Srbije i Republike Malte na snazi je bezvizni režim. Nosiocima biometrijskih pasoša Srbije nije potrebna viza za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci. Bezvizni režim se ne odnosi na nosioce putnih isprava Republike Srbije, koje je izdalo MUP RS - Koordinaciona uprava. Viza se pribavlja u Ambasadi Republike Italije u Beogradu.
Državljani Republike Srbije u Republiku Maltu mogu da uđu ukoliko poseduju biometrijsku putnu ispravu, koja važi najmanje tri meseca nakon planiranog datuma za napuštanje teritorije Malte. Po pravilu, osim putne isprave, traže se na uvid i dodatna dokumenta kao što su povratna karta, rezervacija hotela ili pozivno pismo i dokaz o posedovanju dovoljne količine novca za planirani boravak (min. oko 200 evra za nedelju dana) na teritoriji Republike Malte.

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Na Malti ne postoje posebni zdravstveni rizici. Poželjno je posedovanje polise međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja.
Preporučuje se flaširana voda.

TRANSPORT – Moguće je voziti sa srpskom novom vozačkom dozvolom koja se može koristiti najduže godinu dana, posle čega je obavezna zamena za maltešku vozačku dozvolu. Nije potrebna međunarodna vozačka dozvola.
Na Malti i ostrvu Gozo vozi se levom stranom.

OSTALO – Valuta je evro. Plaćanje je moguće i u gotovom i preko platnih kartica.
Električno napajanje je 230 volti / - 10% i utičnice su pravougaone sa tri rupe, kao u Velikoj Britaniji. Adapteri su lako dostupni.
Broj telefona za hitne slučajeve je 112.

Kontakti:
Prilikom boravka u Republici Malti, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Kancelariji Ambasade Republike Srbije u Valeti - srb.office.valletta@mfa.rs;  + 356 / 2703 7921 ili Ambasadi Republike Srbije u Rimu, koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Maltu, putem sledećih kontakt telefona: + 39 (06) 3260-9159 i + 39 (06) 3211-950 i elektronske adrese: amb.roma@mfa.rs i konzularno.rim@mfa.rs