Званичан назив
РЕПУБЛИКА ЕСТОНИЈА
Државно уређење
Република
Главни град
Талин
Датум успостављања билатералних односа
2001. година

Политички односи
Билатерални односи Србије и Естоније су добри. Изражен је обострани интерес за сарадњу у области развоја електронске управе у Републици Србији.
Тадашњи МСП Н. Селаковић имао је састанак са тадашњим МИП У. Реинсалуом  на маргинама 77. ГС УН у Њујорку 22. септембра 2022.године. На маргинама 76. заседања ГС УН, тадашњи МСП Н. Селаковић је 21. септембра 2021. године имао сусрет са бившом МИП Естоније E. Маријом Лиметс, као и приликом МС ОЕБС у Стокхолму 2. децембра 2021. године. Тадашњи министар иностраних послова Р. Естоније Свен Миксер је посетио Републику Србију 25. априла 2017. године.

Економски односи
Спољнотрговинска размена је скромног обима, са дефицитом на нашој страни. У 2022.г. укупна робна размена је износила 35,7 мил.евра,  извоз је износио 25 милиона евра, а увоз 10,7 милиона евра. У 2021. години, укупна робна размена је износила 24,97 милиона евра. Постоји потенцијал за развој сарадње, у областима информатичких технологија. Две естонске компаније су отвориле своје регионалне канцеларије у Београду: Civita - консултантска компанија и Nortal – стратешка употреба високе технологије. Представништво у Београду има и E- Governance Academy.

Уговорно стање

На снази је 6 билатералних уговора. Посебну важност имају:

Уговор између Републике Србије и Естоније о избегавању двоструког опорезивања у односу на порезе на доходак.

Протокол између Владе Републике Србије и Владе Републике Естоније о спровођењу споразума између Републике Србије и Европске заједнице о реадмисији лица која незаконито бораве

Меморандум о разумевању између Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Министарства пољопривреде Републике Естоније

Споразум између СВСРЈ ВР Естоније о сарадњи у области образовања, културе и спорта

 

Контакти

Амбасада Републике Србије у Хелсинкију: http://www.helsinki.mfa.gov.rs/

Амбасада Републике Естоније у Будимпешти: https://budapest.mfa.ee/

Министарство спољних послова Републике Србије: Одељење за Европу, Тел: 011 306 8326, Е- пошта: oev@mfa.rs