Министар Дачић примио амбасадора Португалије

21. феб 2024.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић примио је данас у куртоазну посету новоименованог изванредног и опуномоћеног амбасадора Републике Португалије у Републици Србији Жозеа Вележа Кароса.

У срдачном и отвореном разговору обострано је оцењено да су билатерални односи две земље добри и пријатељски, да постоји простор и заједничка спремност за њихово даље унапређење, као и за интензивирање билатералног политичког дијалога на свим нивоима.

Министар Дачић је захвалио на континуираној подршци Републике Португалије евроинтеграцијама Републике Србије и истакао важност разумевања позиције Републике Србије у овом процесу, пре свега у вези са дијалогом између Београда и Приштине.

Саговорници су се сложили да постоје бројне могућности за даље јачање свих видова сарадње у областима које су од значаја за обе стране, посебно у сфери економије, туризма, обновљивих извора енергије, образовања и културне сарадње.

Подсетивши да је Лисабон 1998. године био домаћин светске изложбе ЕКСПО, амбасадор Вележ Каросо је изразио спремност португалске стране да подели своје искуство са Београдом, и пренео интерес португалских компанија да учествују у изградњи потребне инфраструктуре за њену организацију.

Амбасадор Вележ Каросо је подсетио да се његова земља залаже за даље проширење Европске уније, као и да ће и у убудуће наставити да пружа чврсту подршку Србији.