Starović: Srbija svoju politiku zasniva na suverenim odlukama

20. sep 2022.
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je da je najvažnije da predsednik Aleksandar Vučić na Generalnoj skupštini UN na pravi način prezentuje glavne pravce naše spoljne politike i naglasio da zainteresovanost međunarodne zajednice za naše stavove pokazuje da Srbija, ipak, u današnjem svetu predstavlja jednu od retkih država koje svoju politiku zasnivaju na suverenim odlukama.

Starović je, gostujući na TV Prva, rekao da predstavnici međunarodne zajednice žele da čuju stavove Srbije po najvažnijim evropskim i svetskim pitanjima.

„Sednica Generalne skupštine UN biće veoma intenzivna, sigurno je da će se pažljivo pratiti obraćanje predsednika Aleksandra Vučića“, naveo je Starović i dodao da je i tajming obraćanja predsednika Vučića dobar jer je predviđeno da govori nakon obraćanja predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog video-linkom iz Kijeva i predsednika Demokratske Republike Kongo.

Starović kaže da u UN postoje određene formule kako se određuje redosled gornika i dodaje da ne veruje da je neko mogao namerno da namesti da se predsednik Vučić obraća posle ukrajinskog predsednika.

Prema njegovim rečima, nema dileme da će predsednik Vučić pokazati jedno pravo lice Srbije, i odgovoran, posvećen i strastven pristup zaštiti naših interesa.

„Interesovanje unutar međunarodne zajednice i za nastup i za susrete sa predsednikom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem je izuzetno visoko, veće nego poslednjih 10 godina. Predsednik Vučić će imati više od 30 susreta sa šefovima država. Njujork je trenutno centar svetske diplomatije. Ministar Selaković je juče, prvog dana, imao više od 20 bilateralnih susreta“, kaže Starović.

Prema njegovim rečima, Srbija je među malim brojem evropskih država koja ima dosledan principijelni stav zasnovan na univerzalno prihvaćenim vrednostima koje mnogi, nažalost, sklanjaju sa stola ili se trude da ih ignorišu.

„Malo je evropskih država koje imaju jednako principijelni stav o poštovanju i zaštiti teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali u isto vreme neće da žmure kada se krši teritorijalni intergitet Srbije.  Malo je takvih država, to jeste ono što predstavlja našu diplomatsku snagu ili snagu naše diplomatske pozicije, ali nema nikog boljeg od predsednika Vučića da to na pravi način formuliše i saopšti celokupnoj međunarodnoj javnosti“, naglasio je Starović.

Državni sekretar MSP je govorio i o pritiscima na Srbiju da uvede sankcije Rusiji, a za koje kaže da postoje od prvog dana rata u Ukrajini.

„Bez obzira kakvi pritisci bili, ne možemo odstupiti od nacionalnih i vitalnih interesa, ne možemo pucati sebi u nogu, ne možemo zavoditi sankcije Rusiji koje bi daleko više štete nanele nama nego Moskvi. Naša politika je izdržala test vremena“, naveo je Starović.

Govoreći o zahtevima Zapada za ulazak tzv. Kosova u UN, Starović je naveo da to nije ništa novo, ali da je najvažnije da smo dokazali da međunarodna legitimizacija tzv. Kosova nije ireverzibilan proces.

Starović je rekao da smo uspeli da ubedimo 18 država koje su od 2017. do 2020. godine povukle priznanje tzv. Kosova, a da smo od proleća ove godine, kada je Priština podnošenjem prijave za članstvo u Savetu Evrope brutalno prekršila moratorijum iz Vašingtonskog sporazuma, ishodovali još sedam povlačenja priznanja, što je ukupno 25 država koje su povukle odluku o priznanju tzv. Kosova.

„Na putu je i osmo otpriznanje. Verujem da će predsednik Vučić saopštiti imena tih država, kao što smo saopštili imena 18 država koje su povukle priznanje i skenirane diplomatske note“, naveo je Starović i naglasio da se kampanja otpriznavanja pokazala uspešnom.

Upitan o pritiscima na Srbiju da se dozvoli ulazak Prištine u UN, Starović kaže da su ti pritisci stalni i da je potrebna velika veština da se eskiviraju.

„Ne mogu da isključim mogućnost da će doći do neke vrste ultimatuma. Ako do toga dođe, mi nećemo moći da ga prihvatimo, nećemo smeti da ga odbijemo“, rekao je Starović i naveo da se ne zna šta bi konkretno bila sadržina ultimatuma, ali da postoji određena pretnja koja se tiče uskraćivanja investicija, povlačenje određenih proizvodnih pogona.

Kako je naveo, to bi se drastično odrazilo na naše razvojne perspektive s obzirom na našu veliku ekonomsku zavisnost od EU.

„Potrebni su mudrost i posvećenost da se izbegne da imamo ultimatum te vrste“, kaže Starović.

Upitan o planu predsednika Francuske Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca u vezi sa KiM, koji se pojavio u albanskim medijima, Starović je rekao da je nezahvalno komentarisati dokument koji nije objavljen, navodeći da je objavljena jedna interpretacija albanskog portala koji je prikazao taj dokument, ali sa 95 odsto zatamljenog teksta.

Starović je rekao da je taj dokument u formi non-pejpera i da je neobavezujući, da je predsednik Vučić odbio da ga zvanično primi, da je sam rekao da ga je pročitao, a da su formulacije koje sadrži neprihvatljive i da ne možemo ni formalno da ga razmatramo.

„Sigurno da to predstavlja magistralnu politiku Berlina i Pariza na kojoj će insistirati. Dobro je što smo zauzeli tu vrstu čvrste pozicije. Ne mogu od nas da traže da dozvolimo članstvo Prištine u UN, da molimo pet drzava članica EU koje ne priznaju tzv. Kosovo da ga priznaju. Na šta bi to ličilo, da dajemo zeleno svetlo da svesno prekrše integritet Srbije. To nije realno“, naveo je Starović.