Bratislava: Tradicionalna izložba slika naivnih umetnika iz Srbije

01. dec 2022.
Tradicionalna izložba slika, pod nazivom ,,Slovačko naivno slikarstvo iz Srbije”, u organizaciji Galerije Babka i pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Srbije u Slovačkoj Republici i Ministarstva kulture Slovačke Republike, svečano je otvorena u galeriji Kalab u Bratislavi.

Izložba obuhvata radove poznatih umetnika, ali i većeg broja mladih stvaralaca.

Marija Barlović, privremena otpravnica poslova ambasade Republike Srbije u Slovačkoj ukazala je na posebnost naivnog slikarstva Slovaka u Srbiji, istakavši da za to još uvek nema jednostavnog objašnjenja, već da je najverovatnije reč o spoju velikog talenta umetnika sa kulturnim prostorom i ambijentom u kome su se našli i stvaraju. Iznela je da su odnosi između Srbije i Slovačke čvrsto isprepletani i da autentična dela naivnog slikarstva dokazuju da smo jedni drugima bliži nego što smo toga svesni.

U prisustvu značajnog broja predstavnika javnog, kulturnog i političkog života Slovačke i predstavnika Ambasade, ljubiteljima naivne umetnosti obratili su se Radoslav Kutaš, državni sekretar Ministarstva kulture Slovačke, Pavel Babka, osnivač i direktor Galerije Babka iz Kovačice, Andrea Kutlikova, osnivač centra Kalab i Katarina Pucovska, novinarka i urednica.