gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Vesti i događaji
četvrtak, 28. novembar 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Svečana akademija povodom 150 godina Međunarodnog komiteta Crvenog krsta
+ larger fontnormal font- Smaller font
150-god-CKU Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije, u organizaciji Komisije za međunarodno humanitarno pravo Republike Srbije, održana je Svečana akademija povodom 150. godišnjice Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Republika Srbija je strana ugovornica svih ženevskih konvencija i njihovih dopunskih protokola, istakao je ambasador Božin Nikolić, predsednik Komisije, u svom pozdravnom obraćanju, uz srdačnu dobrodošlicu brojnim zvanicama iz državnih, stručnih i akademskih struktura i diplomatskog kora.

Zoran Kovačević, zamenik pomoćnika ministra spoljnih poslova za multilateralu, podsetio je da su u Srbiji „ideje i ciljevi Međunarodnog komiteta Crvenog krsta prepoznati i prihvaćeni ubrzo nakon njegovog osnivanja". Takođe, naglasio je da „ostaje obaveza da se i ubuduće pridržavamo osnovnih ideja ove organizacije i vrednosti koje promoviše – zaštita žrtava u oružanim sukobima i jačanje humanitarnog prava i univerzalnih humanitarnih principa".

Predstavnica Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, gospođa Dragana Kojić, zahvalila je Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije i Nacionalnoj komisiji za međunarodno humanitarno pravo na organizovanju ove svečanosti, i istakla da „veze Međunarodnog komiteta Crvenog krsta sa Srbijom sežu daleko u prošlost".150-god-CK2

Predsednik Crvenog krsta Srbije, prof. dr Dragan Radovanović, istakao je da „sa ponosom možemo da podsetimo da je Srpsko društvo Crvenog krsta formirano među prvih 15 u svetu", i naglasio da „godine koje dolaze donose i nove izazove i velike zadatke pred Crveni krst u Srbiji".

Među brojnim zvanicama ovoj svečanosti prisustvovali su i doajeni međunarodnog humanitarnog prava, među kojima, prof. dr Milan Šahović i prof. dr Vida Čok, kao i dr Boško Jakovljević, koji je 2011. godine odlikovan Medaljom Anri Dinan.