gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Spoljna politika Srbija u međunarodnim organizacijama
Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Republika Srbija u Pokretu Nesvrstanih Zemalja (PNZ)
+ larger fontnormal font- Smaller font

SFRJ je od samog osnivanja imala vodeću ulogu u Pokretu. Usled raspada SFRJ, članstvo SRJ u PNZ je suspendovano 1992.godine. Regulisanjem članstva SRJ u UN, na sastanku Koordinacionog biroa PNZ, 2001. godine prihvaćen je naš zahtev za dobijanje statusa posmatrača u Pokretu, što je verifikovano na ministarskom sastanku, u Njujorku novembra 2001. godine.

R. Srbija u skladu sa svojim spoljno-političkim prioritetima, nema nameru da menja status u Pokretu, ali nastoji da, u ostvarivanju svojih vitalnih državnih i nacionalnih interesa, pragmatično obezbedi svoje prisustvo i saradnju u okviru PNZ. Naše prisustvo i saradnja u okviru PNZ nisu u suprotnosti sa evropskom perspektivom Srbije, već predstavljaju komplementarnu dimenziju našeg celokupnog spoljnopolitičkog angažovanja. Za naš nastup prema PNZ od značaja je i činjenica da su neke veoma važne MO - kolektivni članovi PNZ (OIS, AU i sl.). Status posmatrača takođe omogućava R.Srbiji praćenje globalnih političkih i ekonomskih pitanja iz ugla ove grupe zemalja. Veoma je značajna i perspektiva proširivanja ili oživljavanja bilateralne ekonomske saradnje sa državama članicama Pokreta.

Vlada R.Srbije je 2010.g. po prvi put usvojila program stipendija pod nazivom "Svet u Srbiji - 100 stipendija za studente iz država članica PNZ".

U Beogradu je 5. i 6. septembra 2011.g. održan komemorativni ministarski sastanak Pokreta nesvrstanih povodom 50. godišnjice održavanja osnivačkog sastanka Pokreta na vrhu u Beogradu.

Poslednji Samit PNZ održan je na ostrvu Margarita u Venecueli, 17-18. septembra 2016.g. Republiku Srbiju je predstavljao prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.