gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Spoljna politika Proces EU integracija i regionalna saradnja
sreda, 07. maj 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Zajednička spoljna, bezbednosna i odbrambena politika Evropske unije
+ larger fontnormal font- Smaller font
Proces pristupanja Evropskoj uniji, koji se zasniva pre svega na usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa pravnim tekovinama Evropske unije, obuhvata i harmonizaciju nacionalne spoljne politike zemlje kandidata sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Zajednička spoljna i bezbednosna politika EU ima za cilj očuvanje zajedničkih vrednosti, jačanje bezbednosti Unije, očuvanje mira i međunarodne bezbednosti, promovisanje međunarodne saradnje, razvijanje i konsolidaciju demokratije i vladavine prava, kao i poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda. Od budućih država članica EU očekuje se da budu sposobne da vode politički dijalog u okviru Zajedničke spoljne i bezbednosne politike, da se usklađuju sa stavovima EU, da uzimaju učešće u akcijama EU, kao i da primenjuju dogovorene sankcije i restriktivne mere. U pregovaračkom procesu, ova oblast obuhvaćena je Poglavljem 31.

U skladu sa tim, EU poziva Srbiju da se pridruži njenim političkim deklaracijama, kao i podnescima u oblasti klimatskih promena. Tokom 2014. godine, Srbija je podržala 26 političkih deklaracija Saveta EU i pridružila se svim podnescima EU u oblasti klimatskih promena.

U kontekstu primene Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike realizuju se zajedničke misije EU sa državama članicama i partnerskim državama. Učešće Srbije u mirovnim operacijama EU (i UN) se iz godine u godinu konstantno povećava, tako da u ovom trenutku, učestvuje u četiri operacije EU: EUTM Somalia, EUNAVFOR ATALANTA Somalia, EUFOR RCA u Centralnoafričkoj Republici i EUTM Mali. Na poziv EU, Srbija je izrazila spremnost da učestvuje i u civilnoj misiji EU u Maliju (EUCAP Sahel Mali). Učešćem u ovim misijama, Srbija daje doprinos međunarodnom miru i bezbednosti i unapređenju stabilnosti u kriznim područjima.

Decembra 2013. u Briselu je potisan Sporazum o bezbednosnoj saradnji Srbije i EU, kojim se utvrđuje okvir saradnje Evropske odbrambene agencije (EOA) i Ministarstva odbrane. Ovaj sporazum omogućava bližu saradnju sa EU u oblasti odbrambene industrije kroz uključenje Ministarstva odbrane u projekte i programe EOA i predstavlja priliku da se unapredi interoperabilnost vojnih kapaciteta Srbije, omogući jačanje domaće namenske industrije i istraživačkih potencijala srpskih instituta, kao i tehnološka modernizacija oružanih snaga.

Donošenjem zakona o izvozu i uvozu robe dvostruke namene (novembra 2013), izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme (oktobra 2014) i potvrđivanju Ugovora o trgovini naoružanjem (oktobra 2014), Republika Srbija je harmonizovala svoje zakonodavstvo u oblasti izvozne kontrole naoružanja, vojne opreme i robe dvostruke namene.

Za detaljnije informacije pogledati internet stranicu http://www.mod.gov.rs.