gototopgototop
Министарство спољних послова Спољна политика Процес ЕУ интеграција и регионална сарадња Регионалне иницијативе
Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Регионални савет за сарадњу (РСС)
+ larger fontnormal font- Smaller font
Оснивањем Регионалног савета за сарадњу (РСС) фебруара 2008. године (Заједничка декларација о успостављању РСС), оформљена је „структура" регионалне сарадње у ЈИЕ. РСС је функционално повезан са Процесом сарадње у ЈИЕ и представља његову институционално – логистичку подршку, кроз рад Секретаријата РСС и генералног секретара. При томе, Процес сарадње у ЈИЕ је фокусиран на политичку, а РСС на секторску сарадњу у региону.

Учеснице РСС су: 12 земаља учесница Процеса сарадње у ЈИЕ (Албанија, БиХ, Бугарска, Грчка, Хрватска, Словенија, БЈР Македонија, Молдавија, Румунија, Србија, Турска и Црна Гора),  Косово1, Тројка ЕУ (Секретаријат Савета ЕУ, ЕК, председавајућа земља ЕУ), као и земље и институције које кроз донације и подршку активно подржавају процес регионалне сарадње у ЈИЕ (укупно 46 учесница).

Седиште Секретаријата је у Сарајеву. Генерални секретар Регионалног савета за сарадњу је господин Горан Свилановић.

Секретаријат РСС има Канцеларију за везу са ЕУ у Бриселу. Оперативно тело је Комитет РСС (RCC Board), а чине га национални координатори и институције које финансирају Секретаријат РСС. Комитет РСС се састаје три пута годишње.

Основни задаци РСС су: развијање регионалне сарадње кроз шест приоритетних области (економски и социјални развој, енергетика и инфраструктура, правосуђе и унутрашњи послови, безбедност, јачање људског потенцијала, парламентарна сарадња) и идентификовање пројеката од заједничког интереса за државе региона и њихово повезивање са плановима Комисије ЕУ, посебно у програмирању вишекорисничке компоненте инструмента претприступне помоћи (ИПА), као главног оквира за деловање RCC.

Интернет презентација РСС је доступна на сајту www.rcc.int.

Национални координатор Републике Србије за регионални савет за сарадњу :
Павле Јанковић,
начелник Одељења за Регионалне иницијативе Сектора за ЕУ, МСП 
контакт: 011-3068722,  Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели .
______________________________
1 This designation is without prejudice to positions on status, and is in line with UNSCR 1244 and ICJ Advisory opinion on the Kosovo declaration of independence.