gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Spoljna politika Proces EU integracija i regionalna saradnja Regionalne inicijative
ponedeljak, 15. jul 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Brdo-Brioni proces
+ larger fontnormal font- Smaller font
Republika Slovenija i Republika Hrvatska zajedno su pokrenule ideju o „Brdo procesu" tokom neformalnog susreta tadašnjih premijera dve zemlje, Boruta Pahora i Jadranke Kosor, januara 2010. godine u Kranjskoj Gori.

Brdo proces formalno je započet susretom lidera zemalja zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja, 20. marta 2010. godine. Kao neformalna regionalna inicijativa, sam proces je po ovom mestu održavanja i dobio naziv „Brdo proces".

Cilj uspostavljanja pomenute regionalne inicijative bio je da se ojačaju veze u regionu zapadnog Balkana, kako bi ojačana saradnja u regionu pomogla njegovom bržem napredovanju na putu evropskih integracija.

Pokretači ove regionalne inicijative, ali i organizatori, su predsedničkim „Brdo-Brioni" sastankom u Budvi 7. i 8 juna 2015. godine, posebno uključivanjem šireg opsega tema, potvrdili da žele da „Brdo-Brioni" inicijativa na jači način odrazi duh dobre saradnje u regionu i obnavljanje vizije regiona kao dela EU, uz naglašavanje potrebe daljih reformi.

Vanredni Samit Brdo-Brioni procesa o zajedničkoj strateškoj viziji ujedinjene, slobodne i bezbedne Evrope održan je u Zagrebu, 25. novembra 2015. godine. Na Samitu su učestvovali svi lideri učesnica Brdo-Brioni procesa. Lideri su na ovom Samitu usvojili dokument: „Zaključci o zajedničkoj strateškoj viziji ujedinjene, slobodne i bezbedne Evrope.