gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Spoljna politika Proces EU integracija i regionalna saradnja Regionalne inicijative
sreda, 05. septembar 2012. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Jadransko-jonska inicijativa
+ larger fontnormal font- Smaller font

Republika Srbija predsedava Jadransko-jonskom inicijativom od 1. juna 2011. do 31. maja 2012.g.

Prvi sastanak Komiteta visokih predstavnika zemalja članica Jadransko-jonske inicijative, u okviru predsedavanja Republike Srbije Inicijativom, održan je 21. juna 2011. u Beogradu.

Obraćajući se učesnicima sastanka ministar spoljnih poslova Republike Srbije Vuk Jeremić je rekao da je regionalna saradnja jedan od prioriteta spoljne politike Republike Srbije. Ministar je rekao da je ove godine Beograd simbolično prestonica regionalne saradnje imajući u vidu da Republika Srbija predsedava sa više regionalnih inicijativa.

Picture 015 copy

Sastanak Komiteta visokih predstavnika zemalja članica JJI u Beogradu

 

Republika Srbija učestvuje u radu Jadransko-jonske inicijative od 2000.g, kada je Savezna Republika Jugoslavija primljena u punopravno članstvo. Nakon prestanka postojanja državne zajednice Srbija i Crna Gora, Republika Srbija je nastavila članstvo u Jadransko-jonskoj inicijativi.

Jadransko-jonska inicijativa ima osam zemalja članica: Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Grčka, Italija, Crna Gora, Slovenija i Srbija. Jadransko-jonska inicijativa je osnovana na samitu u maju 2000.g. u Ankoni kada su ministri spoljnih poslova Albanije, BiH, Hrvatske, Grčke, Italije i Slovenije usvojili Deklaraciju iz Ankone kojom se promoviše dijalog i saradnja između zemalja članica.

Najviše telo JJI je Jadransko-jonski savet koji čine ministri spoljnih poslova zemalja članica koji se održava jednom godišnje. Komitet visokih funkcionera koordinira aktivnostima Inicijative i priprema sastanke Saveta ministara. Odluke se donose konsenzusom.

Aktivnosti Jadransko-jonske inicijative odvijaju se u okviru četiri okrugla stola:

- turizam, kultura i međuuniverzitetska saradnja,
- transport i pomorska saradnja,
- zaštita životne sredine i zaštita od požara,
- saradnja malih i srednjih preduzeća.

Sedište Sekretarijata Jadransko-jonske inicijative je u Ankoni, Italija. Sekretarijat je osnovan 2008.g. Generalni sekretar je ambasador Fabio Piljapoko.

Jadransko-jonska inicijativa je osnovala Regionalni program saradnje za kofinansiranje projekata. Više o ovom programu i prvom Pozivu za podnošenje predloga pročitajte ovde.

Internet prezentacija Jadransko-jonske inicijative dostupna je na sajtu www.aii-ps.org

Aktuelnosti

Kalendar predsedavanja Srbije Jadransko-jonskom inicijativom


Izlaganje ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića na sastanku Saveta ministara Jadransko-jonske inicijative, 23.maja 2011 u Briselu (na engleskom)

Kontakti