gototopgototop
Министарство спољних послова Спољна политика Процес ЕУ интеграција и регионална сарадња Регионалне иницијативе
среда, 05. септембар 2012. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Јадранско-јонскa иницијатива
+ larger fontnormal font- Smaller font

Јадранско-јонска иницијатива (ЈЈИ) (Adriatic and Ionian Initiative – AII) је званично покренута на министарском састанку под називом „Конференција о развоју и безбедности у Јадрану и Јонском региону", одржаном у Анкони 19-20. маја 2000. године, на којој је усвојена Декларација из Анконе, оснивачки акт Иницијативе.
Р. Србија учествује у раду Јадранско–јонске иницијативе од 2000. године, када је СР Југославија примљена у пуноправно чланство. Након престанка постојања државне заједнице Србија и Црна Гора, Србија је наставила чланство у Јадранско-јонској иницијативи, по принципу сукцесије.

Picture 015 copy

Састанак Комитета високих представника земаља чланица ЈЈИ у Београду


Земље чланице ЈЈИ су: Р. Албанија, БиХ, Р. Хрватска, Грчка, Р. Италија, Р. Словенија, Р. Србија и Црна Гора. Основ за чланство заснован је на географском принципу – државе које излазе на Јадранско или на Јонско море, као и на принципу међународног права у случају Р. Србије која је члан Иницијативе као сукцесор СЦГ.

Генерални секретар ЈЈИ је италијански амбасадор Фабијо Пиљапоко.
Седиште Секретаријата ЈЈИ је у Анкони, Р. Италија.
Председавајући ЈЈИ у периоду 1. јуна 2016 – 1. јун 2017. година је Грчка.
Комитет високих званичника ЈЈИ je извршно тело Јадранско-јонске иницијативе које има састанке бар три пута годишње на нивоу националних координатора.
Интернет презентација: www.aii-ps.org 

Србија је председавала Јадранско-јонском иницијативом од 1. јуна 2011. до 31. маја 2012. године. У току нашег председавања организовано је више састанака и округлих столова из области развоја малих и средњих предузећа, транспорта, поморства, културе, туризма, заштите животне средине и руралног развоја.

На крају председавања одржан је састанак Јадранско-јонског савета 30. априла 2012. у Београду, на којем је поздрављен напредак земаља Западног Балкана у процесу европских интеграција и реафирмисана подршка свих земаља ЈЈИ изради Стратегије ЕУ за јадранско-јонски регион. Одржана је и 10. конференција председника парламената земаља чланица ЈЈИ на којој је разматрано јачање парламентарне сарадње и предложено институционализовање парламентарне димензије ЈЈИ, по угледу на исту у оквиру ЦЕИ.

У склопу Првог годишњег форума о Стратегији ЕУ за Јадранско-јонски регион 12. маја 2016. године одржан је заједнички састанак Министарског савета Јадранско-јонске иницијативе и министара задужених за Стратегију ЕУ за Јадранско-јонски регион у оквиру хрватског председавања Јадранско-јонском иницијативом. Овом састанку претходио је састанак Комитета високих званичника Јадранско-јонске иницијативе.

На састанку је усвојена ,,Дубровачка декларација" у којој се између осталог поздравља напредак које су државе учеснице постигле, у сарадњи са Европском комисијом и уз њену подршку, оснивањем управљачких структура EUSAIR. Наглашава се значај и потреба координираног деловања у Јадранско-јонском региону, у циљу ефикасније идентификације и реализације пројеката усмерених на подстицање економског и социјалног развоја. У декларацији се изражава дубока забринутост због актуелне избегличко-мигрантске кризе која је захватила регион, а која изискује значајне хуманитарне, финансијске и институционалне капацитете земаља EUSAIR/ЈЈИ. У документу се позивају управљачке структуре Стратегије да у реализацији Акционог плана EUSAIR уваже и усагласе активности које земље кандидати и потенцијални кандидати за чланство у ЕУ из Јадранско-јонског региона, већ спроводе у оквиру „Берлинског процеса" на јачању саобраћајне и енергетске инфраструктуре, повезивању младих, развоју привреде и снажнијем укључивању институција цивилног друштва.

Национални координатор Р. Србије за Јадранско-јонску иницијативу је Павле Јанковић, начелник Одељења за регионалне иницијативе, Сектора за ЕУ МСП.
Контакт: Министарство спољних послова
Одељење за регионалне иницијативе
Телефон 011 306 8722
E-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели


Актуелности