gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Spoljna politika Proces EU integracija i regionalna saradnja Regionalne inicijative
subota, 23. jun 2012. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Aktuelnosti
+ larger fontnormal font- Smaller font

12. i 13. maj 2016, Dubrovnik, Hrvatska

U organizaciji Generalnog direktorata za regionalnu i urbanu politiku Evropske komisije (DG REGIO) i Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske, u Dubrovniku je od 12. i 13. maja 2016. godine održan Prvi godišnji forum o Strategiji EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR). Forum je kroz različite programske sadržaje okupio preko 450 učesnika iz osam zemalja učesnica Strategije, predstavnike Evropske komisije, međunarodnih i regionalnih organizacija, finansijskih institucija, lokalnih i regionalnih nivoa upravljanja, naučno-istraživačkih, univerzitetskih i obrazovnih institucija i mreža, privrednih komora i poslovne zajednice. Delegaciju Republike Srbije na Prvom godišnjem forumu o Strategiji EU za Jadransko-jonski region predvodila je ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović, a u delegaciji su bili predstavnici Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva finansija, Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Kancelarije za evropske integracije i Privredne komore Srbije.

U sklopu Foruma, 12. maja, održan je zajednički sastanak Ministarskog saveta Jadransko-jonske inicijative i ministara zaduženih za Strategiju EU za Jadransko-jonski region u okviru hrvatskog predsedavanja Jadransko-jonskom inicijativom. Na sastanku je usvojena ,,Dubrovačka deklaracija", u kojoj se između ostalog naglašava se značaj i potreba koordiniranog delovanja u Jadransko-jonskom regionu, u cilju efikasnije identifikacije i realizacije projekata usmerenih na podsticanje ekonomskog i socijalnog razvoja.

U prilogu link sa kratkim promotivnim filmom o Prvom godišnjem forumu o EUSAIR koji je realizovao autorski tim iz GD za regionalnu i urbanu politiku EK.
23. jun 2012, Rio de Ženeiro, Brazil


rio20 logoPrateći skup organizovan je za predstavnike jadransko-jonskog regiona na konferenciji UN o održivom razvoju kojim su predsedavali ministar poljoprivrede i životne sredine Slovenije Franc Bogovič i ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić. Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić je otvorio skup i obratio se učesnicima.
U radu skupa su učestvovali predstavnici zemalja članica Jadransko-jonske inicijative: Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Grčke, Crne Gore, Srbije i Slovenije, kao i predstavnici UNEP i UNDP.30. april 2012, Beograd

Sastanak XIV Jadransko-jonskog saveta, kojim se okončava predsedavanje Republike Srbije Jadransko-jonskom inicijativom, održan je 30.aprila 2012. u Beogradu.
Na sastanku su učestvovali predstavnici zemalja članica Jadransko-jonske inicijative: Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Grčke, Italije, Crne Gore, Srbije i Slovenije, kao i gosti - predstavnici drugih regionalnih inicijativa: Organizacija za crnomorsku ekonomsku saradnju, Centralno evropska inicijativa, Savet za baltičke pomorske zemlje i Regionalni savet saradnje, kao i predstavnik EU.photo2 small
Učesnici sastanka su razmotrili aktuelnu situaciju u regionu i dalje jačanje regionalne saradnje. Izraženo je zadovoljstvo napretkom zemalja Zapadnog Balkana u procesu evropskih integracija, kao i izraženo očekivanje da će taj proces biti intenziviran.
Reafirmisana je podrška svih zemalja članica Jadransko-jonske inicijative za izradu Strategije EU za jadransko-jonski region. Reč je o strateškom dokumentu koji bi trebao da podrži razvojne potrebe jadransko-jonskog područja po ugledu na već usvojene strategije za dunavski i baltički region. Takođe, na skupu je usvojena Beogradska deklaracija u kojoj se Evropski savet poziva da u toku ove godine odobri mandat Evropskoj komisiji za izradu strategije.
Na sastanku je još jednom potvrđen značaj saradnje između zemalja članica Jadransko-jonske inicijative. Očekuje se da će saradnja biti dodatno intenzivirana finansijskom podrškom projektima u oblasti ruralnog razvoja, turizma i razvoja malih i srednjih preduzeća.
Izražena je zahvalnost Republici Srbiji na uspešnom jednogodišnjem predsedavanju Inicijativom, koje se formalno okončava 31. maja 2012.
Republika Slovenija preuzima predsedavanje Jadransko-jonskom inicijativom 1. juna 2012.
    
26. april 2012, Beograd


parlamento1

Deseta konferencija predsednika parlamenata zemalja članica Jadransko-jonske inicijative održana je 26.aprila 2012. u Beogradu. Učesnici konferencije su razmatrali pitanje jačanja uloge parlamenata u regionalnoj saradnji, kao i uspostavljanje parlamentarne dimenzije u Jadransko-jonskoj inicijativi.

Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije je organizovalo konferenciju ministara poljoprivrede zemalja članica Jadransko-jonske inicijative 26.aprila 2012. u Beogradu. Predstavnici zemalja učesnica konferencije su diskutovali o daljim reformama u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i mogućnostima regionalne saradnje.22. mart 2012, Beograd

Jadransko_jonska_inicijativa_Skupstina_22.3.2012._018.jpg

Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Republike Srbije je organizovalo okrugli sto o zaštiti životne sredine Jadransko-jonske inicijative 22.marta 2012. u Beogradu. Sastanak pod nazivom "Na putu ka Rio+20 (Konferencija UN o održivom razvoju" su pomogli UNEP, UNDP i OSCE.
U radu okruglog stola učestvovali su predstavnici zemalja Jadransko-jonske inicijative i međunarodnih organizacija, kao i predstavnici biznis i civilnog sektora u Srbiji.

Više informacija o sastanku pročitajte ovde.6. mart 2012, Ankona

DSCN5230

Sastanak Komiteta visokih predstavnika JJI održan je 6.marta 2012. u Ankoni, Italija. Predstavnici zemalja članica JJI su razmotrili dosadašnje i predstojeće aktivnosti JJI u toku srpskog predsedavanja, moguću EU strategiju za jadransko-jonski region i novi regionalni program saradnje JJI o ko-finansiranju preko-graničnih projekata.
Takođe, na sastanku su predstavnici UNIADRION i Foruma jadransko-jonskih privrednih komora prezentovali svoje aktivnosti.14. februar 2012, Atina

Worksopp.Athens Radionica o pomorskim pitanjima jadransko-jonskog makro-regiona održana je 14.februara 2012.g. u Atini u organizaciji Ministarstva spoljnih poslova Republike Grčke i Evropske komisije. To je bila prva radionica zainteresovanih subjekata i partnera u vezi sa mogućom strategijom EU za jadransko-jonski region. Sledeće radionice će biti u Italiji i Sloveniji.
U radu radionice je učestvovao i predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, kao zemlje koja predsedava Jadransko-jonskom inicijativom.  


13. decembar 2011, Ankona

Okrugli sto pod nazivom „Saradnja u oblasti sigurnosti navigacije i pomorskog transporta. Promocija edukacije kadrova u pomorstvu" održan je 13.decembra 2011.g. u Ankoni.

Okrugli sto o saradnji u oblasti pomorstva su organizovali Stalni sekretarijat Jadransko-jonske inicijative i Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije u okviru predsedavanja Srbije Inicijativom.

Učesnicima sastanka su se obratili predstavnici Obalske straže Italije. Takođe, kao gost okruglog stola, govorila je Ingjerd Kroken iz Ministarstva odbrane Norveške predstavljajući projekat o regionalnoj saradnji i razvoju obalske straže u Jadranskom moru.

29-30. novembar 2011, Beograd

U Beogradu je 29. i 30. novembra 2011. godine održana ministarska konferencija pod nazivom: „Izazovi i dostignuća regionalne i transnacionalne saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala na području Jugoistočne Evrope".

Skup su organizovali Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo pravde u okviru predsedavanja Republike Srbije regionalnim inicijativama – Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi, Jadransko–jonskom inicijativom i Regionalnom inicijativom za migracije, azil i izbegla lica.

 region-1-360

Konferenciju je otvorio predsednik Republike Srbije Boris Tadić istakavši strateški značaj regionalne saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala.

Takođe, evropski komesar za unutrašnje poslove Cecilia Malmstrom se obratila učesnicima.

U radu konferencije su učestvovali ministri pravde, unutrašnjih poslova, kao i javni tužioci zemalja regiona, te predstavnici međunarodnih i regionalnih organizacija.

18.novembar 2011, Beograd

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije organizovalo je ministarsku konferenciju zemalja članica PrSJIE i Jadransko-jonske inicijative o usaglašavanju regionalnih aktivnosti u oblasti prevencije od elementarnih nepogoda i katastrofa, 18.novembra 2001.g. u Beogradu. U radu konferencije je učestvovala i Kristalina Georgieva, evropski komesar za međunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i krizne situacije, kao i predstavnici međunarodnih i regionalnih organizacija. Učesnici konferencije su razgovarali o najvažnijim aspektima regionalne saradnje u oblasti prevencije od prirodnih nepogoda i katastrofa i razmenili mišljenja i iskustva u cilju razvoja zajedničkog pristupa upravljanju u slučaju katastrofa i vanrednih situacija. Na konferenciji je usvojena Zajednička izjava.

3.novembar 2011, Beograd

Picture335

Generalni sekretar Piljapoko
sa pomoćnikom ministra
Lopandićem u Beogradu

Ambasador Duško Lopandić, pomoćnik ministra i nacionalni koordinator Republike Srbije za Jadransko-jonsku inicijativu susreo se sa ambasadorom Fabiom Piljapoko, generalnim sekretarom Jadransko-jonske inicijative, na marginama Samita CEI, 3. i 4. novembra 2011. u Beogradu. Razgovarali su o aktuelnim pitanjima Jadransko-jonske inicijative, kao i o predstojećim aktivnostima u okviru predsedavanja Republike Srbije Inicijativom.

 3.oktobar 2011, Beograd

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja Republike Srbije organizovalo je okrugli sto o malim i srednjim preduzećima Jadransko-jonske inicijative 3.oktobra 2011.g. u Beogradu.

Diskusija na okruglom stolu pod nazivom "Najbolja praksa i iskustva u finansiranju malih i srednjih preduzeća u zemljama članicama Jadransko-jonske inicijative" je bila fokusirana na finansijske probleme malih i srednjih preduzeća. Predstavnici zemalja članica Jadransko-jonske inicijative su razmenili i prezentovali svoja iskustva na temu finansiranja malih i srednjih preduzeća.

Predstavnik Foruma privrednih komora JJI je informisao učesnike okruglog stola o ulozi i aktivnostima Međunarodnog suda jadransko-jonskog regiona, posebno o mogućnostima da se nesporazumi među preduzećima rešavaju preko ovog suda.

Učesnici okruglog stola su imali priliku da učestvuju i na Sedmoj međunarodnoj konferenciji o malim i srednjim preduzećima, koju je organizovalo isto Ministarstvo, 4.oktobra 2011.g. u Beogradu.

30.septembar 2011, Ankona (Italija)

Ambasador Republike Srbije u Republici Italiji Ana Hrustanović je posetila sedište Jadransko-jonske inicijative 30.oktobra 2011.g. u Ankoni, Italija. Ambasador je razgovarala sa ambasadorom Fabiom Piljapoko, generalnim sekretarom Jadransko-jonske inicijative, o aktuelnim i predstojećim aktivnostima Inicijative tokom predsedavanja Republike Srbije.

23.septembar 2011, Njujork

U svojstvu predsedavajućeg, ministar spoljnih poslova Republike Srbije Vuk Jeremić je predsedavao neformalnim sastankom ministara spoljnih poslova i državnih sekretara zemalja članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, Jadransko-jonske inicijative i Centralno evropske inicijative 23.septembra 2011.g u Njujorku. Generalni sekretari CEI, JJI i RSS su učestvovali takođe u radu sastanka. Na sastanku je razgovarano o najvažnijim aspektima regionalne saradnje, kao i o aktuelnim međunarodnim pitanjima.

Ovo je prvi sastanak u ovom formatu koji je organizovan na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.