gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Spoljna politika Proces EU integracija i regionalna saradnja Regionalne inicijative
sreda, 02. novembar 2016. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Berlinski proces
+ larger fontnormal font- Smaller font
Predsednici vlada, ministri spoljnih poslova i ministri ekonomije Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova*, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Slovenije, Austrije, Francuske, kao i predstavnici Evropske komisije, sastali su se 28. avgusta 2014. godine u Berlinu, na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel. Cilj Samita posvećenog zapadnom Balkanu, tj. skupa na najvišem nivou, u pomenutom formatu, bio je postizanje zajedničkog dogovora o jačanju regionalne saradnje na ZB i utvrđivanje četvorogodišnjeg okvira (2014-2018. godina) za rešavanje preostalih otvorenih pitanja u regionu.

Nakon Samita o zapadnom Balkanu u Berlinu (2014.) održani su i Samit o zapadnom Balkanu u Beču (2015.) i Samit o zapadnom Balkanu u Parizu (2016.). Predstojeći u nizu Samita o zapadnom Balkanu u okviru Berlinskog procesa na najvišem nivou, biće održan u Trstu, 12. jula 2017. godine.

Od kada je Berlinski proces lansiran, započet je niz projekata od interesa za region u celini, u nizu oblasti, što samo po sebi potvrđuje neophodnost njegovog nastavka i nakon 2018. godine. Jedan od najkonkretnijih rezultata koji je postignut je uspostavljanje Regionalne kancelarije za saradnju mladih po ugledu na nemačko-francuski model. Sedište Kancelarije je u Tirani a za prvog generalnog sekretara izabran je kandidat R. Srbije Djuro Blanuša.