gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Spoljna politika Proces EU integracija i regionalna saradnja Regionalne inicijative
utorak, 06. jun 2017. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO)
+ larger fontnormal font- Smaller font
Na Samitu o ZB, održanom u Parizu, 4. jula 2016. godine, potpisan je Sporazum o uspostavljanju Regionalne kancelarije za saradnju mladih. Njegovim potpisivanjem predviđeno je unapređenje regionalne mobilnosti i razmene među mladima na ZB, praktično uspostavljanje Regionalne kancelarije za saradnju mladih, kao i niz aktivnosti u duhu pomirenja i jačanja regionalne saradnje. Konstitutivni sastanak Upravljačkog odbora Regionalne kancelarije za saradnju mladih održan je 8. decembra 2016. godine u Tirani. U radu UO učestvuju po dva predstavnika Ugovornih strana sporazuma – predstavnik resornog ministarstva zaduženog za omladinsku politiku i predstavnik civilnog sektora.

Vlada Republike Srbije je 29. novembra 2016. usvojila Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o uspostavljanju Regionalne kancelarije za saradnju mladih koji je upućen u parlamentarnu proceduru. Sa kontribucijom od 389.000 EUR Republika Srbija je daleko najveći kontributor, kada je reč o pojedinačnim godišnjim finansijskim doprinosima Ugovornih strana.

Sedište Regionalne kancelarije za mlade je u Tirani, a funkciju generalnog sekretara Regionalne kancelarije za saradnju mladih obavlja predstavnik Republike Srbije Djuro Blanuša.

Veb sajt: www.rycowb.org