gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 25.09.2017.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА

ДАЧИЋ: КОСОВО НЕ МОЖЕ ДА ПОБЕДИ СРБИЈУ НА ГЕНЕРАЛНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ УНЕСКА
БЕОГРАД, 23. септембра 2017. (Бета) - Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је да је на маргинама заседања Генералне скупштине УН разговарао са представницима земаља које нису признале независност Косова и да се њихова позиција неће мењати у наредном периоду, додајући да Косово не може да победи Србију на Генералној конференцији Унеска у новембру. "Могу рећи да ме је у свим разговорима које смо имали највише занимала позиција тих земаља у вези са Косовом и Метохијом, и могу да истакнем да је наша позиција стабилна. Све земље су истакле подршку територијалном интегритету Србије и нагласиле да ту позицију неће мењати", рекао је Дачић, а преноси Министарство спољних послова Србије. Дачић је рекао да је у седишту УН срео и Беџета Пацолија, а додао је да су косовски представници тамо били инкогнито јер нису чланови УН и да га је Пацоли упитао "зашто је рекао да лаже", додаје се у саопштењу. "Косовски представници, због својих унутрашњеполитичких разлога, износе нетачне податке. Као што је податак да ће Маурицијус признати Косово. Одмах сам позвао председника Владе Маурицијуса са којим иначе имамо добре контакте. Србија је подржала Маурицијус у случају њиховог територијалног интегритета и придружила се њиховим декларацијама и резолуцијама у УН. У разговору он је рекао да нема промене њиховог става", рекао је Дачић. Када је Унеско у питању, Дачић је рекао да са великом сигурношћу може да каже, иако није познато да ли ће се Косово пријавити за чланство, да Косово не може да победи Србију на Генералној конференцији Унеска у новембру. Дачић је казао да су председник Србије Александар Вучић и он на прави начин искористили присуство на Генералној скупштини и да су имали разговоре са представницима најзначајнијих држава.

ДАЧИЋ СА КОЛЕГАМА ИЗ ТАЏИКИСТАНА, ЕРИТРЕЈЕ И БУТАНА О УНАПРЕЂЕЊУ САРАДЊЕ И КОСОВУ

БЕОГРАД, 23. септембра 2017. (Бета) - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић имао је последњег дана боравка у Њујорку билатералне сусрете на маргинама заседања Генералне скупштине УН са колегама из Таџикистана, Еритреје и Бутана, саопштило је данас министарство. На састанку са министром спољних послова Таџикистана Сираџидином Асловим, Дачић је односе две државе оценио пријатељским уз изражавање спремности Србије за унапређење сарадње у различитим областима, посебно у области трговинске и економске сарадње и захвалио на принципијелној позицији Таџикистана по питању Косова и Метохије. Предложио је и разматрање потписивања споразума из области научно-техничке и културне сарадње, заштите инвестиција, као и укидања виза на све врсте путних исправа за грађане обе државе, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова. Аслов је рекао да треба додатно радити на унапређењу сарадње у свим областима и изразио спремност да посети Србију, додаје се у саопштењу.
У разговору са министром иностраних послова Еритреје Османом Салехом обострано су констатовани добри и пријатељски односи две државе, а Салех је рекао да је позиција Еритреје по питању Косова и Метохије чврста и да се неће мењати. Шеф српске дипломатије истакао је да је Србија заинтересована за јачање и унапређење сарадње у свим областима, посебно у области економије, културе и образовања.
На састанку са министром спољних послова Бутана Дамчо Дорђијем, Дачић је информисао је свог колегу о дијалогу Београда и Приштине и захвалио је на принципијелној позицији те земље по питању Косова и Метохије. Министри су се сложили да су односи две државе традиционално добри још из времена бивше СФРЈ и констатовали су да постоји простор за даље унапређење економске сарадње, као и сарадње у области образовања, додаје се у саопштењу.

ВУЧИЋ И ГУТЕРЕШ РАЗГОВАРАЛИ О ДИЈАЛОГУ СА ПРИШТИНОМ И ЕВРОИНТЕГРАЦИЈАМА СРБИЈЕ

ЊУЈОРК, 22. септембра 2017. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас у Њујорку са генералним секретаром УН Антонијом Гутерешом о дијалогу Београда и Приштине, ситуацији у региону и европском путу Србије. Вучић је рекао да Србија сматра УН једном од најзначајнијих међународних организација, са становишта заштите нашег суверенитета и територијалног интегритета, и да ће тај значај бити још већи током мандата Антонија Гутереша, саопштило је Председништво. "Уједињене нације су место где и мале земље могу на равноправан начин да изнесу своје ставове", рекао је председник Србије. Вучић је похвалио и деловање УНМИК на Косову и Метохији, чије је присуство од кључног значаја за Србију, будући да је оквир УН, заснован на резолуцији Савета безбедности 1244, гарант статусне неутралности међународног присуства у Покрајини, наводи се у саопштењу. Генерални секретар УН Гутереш нагласио је да прати напредак Србије и похвалио је иницијативу за отварање унутрашњег дијалога о Косову. Он је изразио захвалност за учешће српских војника и полицајаца у мировним мисијама при УН. Како се наводи, председник Вучић, који овим сусретом завршава свој боравак у Њујорку, позвао је генералног секретара Гутереша да посети Србију.

ВУЛИН У НАТО: СРБИЈА НАСТАВЉА ПОЛИТИКУ ВОЈНЕ НЕУТРАЛНОСТИ

БЕОГРАД, 22. септембра 2017. (Бета) - Министар одбране Србије Александар Вулин разговарао је данас у седишту НАТО у Бриселу са заменицом генералног секретара НАТО Роуз Готемилер и помоћником генералног секретара НАТО за инвестиције у области одбране Камилом Грандом, саопштило је Министарство одбране Србије. "Још једном сам поновио нашим домаћинима да Србија није заинтересована да постане члан НАТО савеза, као ни било којег другог војног савеза, да ће наставити са политиком војне неутралности, али да ћемо водити рачуна да нашу сарадњу са НАТО савезом кроз Партнерство за мир унапређујемо, настављамо и да све оно што је корисно за нашу земљу и за нашу војску узимамо", казао је Вулин. Вулин и Роуз Готемилер су разговарали и о политичко-безбедносној ситуацији у региону, и о сарадњи "Партнерство за мир" и сарадњи Војске Србије са снагама КФОР. Вулин је казао и да Србија никако не може да прихвати формирање војске Косова. "Сматрамо то безбедносном претњом и великим проблемом за читаву регију, али снажно подржавамо КФОР и улогу НАТО савеза у њему, и сматрамо да се улога КФОР ни на који начин не сме умањити и ни на који начин се на простору Косова и Метохије не сме осетити недостатак његова утицаја", казао је министар. На засебном састанку с помоћником генералног секретара за инвестиције у одбрану, Камилом Грандом министар, Вулин је рекао да је Србија посвећена нормализацији цивилног ваздушног саобраћаја изнад Балкана за шта је неопходно наставити разговоре да би се нашла обострано прихватљива решења, заснована на Резолуцији Савета безбедности Уједињених Нација 1244 и Војнотехничком споразуму из Куманова из 1999.

ЂОРЂЕВИЋ РАЗГОВАРАО СА ДЕЛЕГАЦИЈОМ СВЕТСКЕ БАНКЕ У СРБИЈИ

БЕОГРАД, 23. септембра 2017. (Бета) - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Дорђевић разговарао је са делегацијом Светске Банке у Србији и изразио очекивање да ће та финансијска институција наставити са пружањем техничке, финансијске и експертске помоћи и подршке. Ђорђевић је на састанку делегацију Светске банке у Србији предвођену шефом те канцеларије у Србији Стефеном Ндегвом упознао са приоритетима и плановима рада Министарства. "Израда социјалних карата је сегмент који ће између осталог пружити праведнију и ефикаснију расподелу помоћи, али и могућност злоупотребе смањити на минимум", рекао је Ђорђевић, а саопштило Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Саговорници су разговарали и о променама у организацији и систематизацији, али и изради будућег буџета који ће пратити такву организацију како би се успоставила потпуна финансијска контрола и транспарентно трошење средстава. Шеф делегације Светске банке захвалио је Ђорђевићу на пријему и детаљном упознавању са плановима и жељом да досадашња сарадња буде још већа с обзиром на простор и могућности. Ндегва је изразио очекивање да ће врло брзо доћи до новог састанка на коме ће бити договорени конкретни пројекти.

ВУКОСАВЉЕВИЋ: СРБИЈА ЖЕЛИ ДА БУДЕ КРЕДИБИЛАН ПАРТНЕР КИНИ У РАЗВОЈУ ПУТА СВИЛЕ

БЕОГРАД, 22. септембра 2017. (Бета) - Србија жели да буде кредибилан партнер Кини у заједничком развоју Пута свиле, у којој ће и култура имати своје место, чему је допринети и будући културни центар Србије у Пекингу, изјавио је данас министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић у граду Хангџоу, на отварању Форума о културној сарадњи између Кине и земаља Централне и Источне Европе. "Културни центар Србије у Пекингу, чије се отварање очекује до краја ове године, промовисаће културу и уметност Србије, јачати везе и размену и нова партнерства установа културе из две земље", рекао је Вукосављевић, наводи се у саопштењу његовог министарства. Вукосављавић је изразио увререње да се отварањем тог центра, као и Кинеског културног центра у Београду, ствара основа за унапређење, како је рекао, већ успешне сарадње Србије и Кине. Он је захвалио министру културе Кине Луоу Шугангу за поверење указано Србији при организовању Форума о културном наслеђу у оквиру механизма 16+1 одржаног 2017. и Форума културних и креативних индустрија 2016. године. Вукосављавић је навео је да Србија и Кина имају традиционално пријатељске односе са динамичном разменом на свим нивоима, подсетио да је успостављен дирекни лет из Београда за Пекинг што ће, по његовим речима, знатно допринети и олакшати сарадњу. Министри су потврдили гостовање изложбе из Кине као прве гостујуће поставке у Народном музеју у Београду и упутили су међусобну подршку у изградњи Кинеског културног центра у Београду као и Српског културног центра у Пекингу. Вукосављевић и Шуганг су разговарали и о будућим изборима за генералног директора Унеска, пошто је један од кандидата из Кине, а Вукосављевић захвалио за подршку Кине Србији у УН, а посебно у Унеску.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< септембар 2017 >
по ут ср че пе су не
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30