gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 24.5.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА

ВУЧИЋ И ПОСЛАНИК БУНДЕСТАГА: НЕОПХОДНО ЈАЧАЊЕ ВЛАДАВИНЕ ПРАВА

БЕОГРАД, 23. маја 2018. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић сагласио се данас у Београду с послаником немачког Бундестага Мануелом Сарацином о неопходности јачања владавине права кроз реформе српског правосудног система. Сарацин, члан Одбора за европске послове Бундестага из редова Зелених, указао је на важну улогу медија и цивилног сектора у спровођењу реформи у Србији, док је Вучић најавио да ће се Србија у припреми медијске стратегије ослонити и на помоћ ОЕБС, саопштио је кабинет председника Србије. Вучић је рекао да Србија има још много да уради да би постала уређена и одговорна држава и, као таква, пуноправна чланица ЕУ и додао да очекује да и цивилни сектор да конструктивни допринос спровођењу реформи, наводи се у саопштењу. Председник Србије је изразио задовољство напретком у сарадњи две земље, посебно у области економије, и навео да пораст немачких инвестиција и број немачких компанија које у Србији запошљавају око 45.000 радника, сведоче да предузете реформе дају резултате и уливају поверење инвеститорима. Сарацин је казао да је Немачка спремна да помогне реформе у Србији, као и одржавање мира и стабилности у региону, док је Вучић навео да Србија и он лично веома цене помоћ немачке канцеларке Ангеле Меркел регионалној стабилности и сарадњи, посебно кроз Берлински процес који је иницирала 2014. године, додаје се у саопштењу.

ВУЧИЋ УПОЗНАО ФРАНЦУСКУ ДЕЛЕГАЦИЈУ С РЕФОРМАМА У СРБИЈИ

БЕОГРАД, 23. маја 2018. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас с делегацијом Одбора за европске послове француског Сената, коју је упознао са економским реформама у Србији, саопштено је из председништва. Вучић је такође изразио жељу да се у Србији ојача правна држава и да је Србија спремна да прихвати препоруке Венецијанске комисије да би се унапредила владавина права. "Србија је изузетно посвећена реформама државе како би у будућности постала равноправан партнер, а пуноправно чланство у Европској унији јесте циљ Србије", рекао је Вучић. Председавајући сенатског одбора Жан Бизе рекао је да је Француска "свесна значајне улоге Србије на Балкану" и додао да Париз "разуме тежину положаја Србије. Бизе је поздравио све веће интересовање француских компанија за улагање у Србију. Делегација француског Сената ће по повратку у Париз саставити извештај, који ће упутити председнику Европске комисије Жан-Клоду Јункеру и председнику Европског парламента Антонију Тајанију, у којем ће изнети своја запажања о напретку Србије на европском путу. На састанку се још разговарало о билатералним односима и регионалним питањима, наводи се у саопштењу.

СИ ЂИНПИНГ У ПИСМУ ВУЧИЋУ ИЗРАЗИО СПРЕМНОСТ ЗА ПРОДУБЉИВАЊЕ САРАДЊЕ

БЕОГРАД, 23. маја 2018. (Бета) - Председник Кине Си Ђинпинг је у одговору на писмо председника Србије Александра Вучића, који је тражио блиску сарадњу са Кином у свим областима од обостраног значаја, рекао да придаје велику пажњу развоју кинеско-српских односа и да је спреман с Вучићем да уложи напор да се државни односи две земље подигну на нови ниво. Си је изразио задовољство што Вучић поклања велику пажњу односима са Кином и залаже се за унапређење практичне сарадње двеју земаља, саопштено је из Председништва Србије. "Свеобухватно стратешко партнерство Кине и Србије одлично се развија, учвршћује се међусобно политичко поверење, интензивно напредује практична сарадња у областима енергетске и саобраћајне инфраструктуре, као и у другим областима, што представља конкретне интересе народа наших двеју земаља," преноси се у саопштењу писмо кинеског председника. Си је написао да сарадња у области војне индустрије и трговине представља важан израз високог нивоа међусобног политичког поверења и стратешког карактера билатералних односа Кине и Србије. "Кинеска страна је спремна да са српском страном разговара о продубљивању размене и сарадње у области војне индустрије и трговине, као и сарадње у другим областима, непрекидно обогаћујући садржај Свеобухватног стратешког партнерства двеју земаља", наводи се у писму кинеског председника. Си је написао да је добродошла српска делегација која би дошла у посету Кини на разговор о конкретним темама, у термину који ће договорити ресорне институције две земље. Кинески председник је на крају писма изразио Вучићу жељу за велики успех у раду и добро здравље.

БРНАБИЋ С ЏАФЕРИЈЕМ РАЗГОВАРАЛА О РЕГИОНАЛНОЈ САРАДЊИ

БЕОГРАД, 23. маја 2018. (Бета) - Премијерка Србије Ана Брнабић оценила је данас у разговору са председником македонског парламента - Собрања Талатом Џаферијем да су регионална сарадња и европски пут региона, кључ успеха за стабилност и просперитет Западног Балкана, саопштила је Влада Србије. Оцењујуц́и свеукупне односе с Македонијом, премијерка је рекла да је Србија опредељена за развој пријатељских односа, базираних на заједничкој историји и традиционално блиским везама два народа. Она је истакла да ц́е чвршц́им повезивањем кроз регионалну економску сарадњу и у оквиру "Берлинског процеса" земље региона брже обезбедити услове неопходне за прикључење Европској унији, наводи се у саопштењу. Џафери подвукао је значај јачања сарадње две државе и кроз парламентарну сарадњу и истакао важност повезивања кроз регионалне процесе, нарочито у економском и инфраструктурном смислу. Председница владе поновила је да ц́е Србија наставити да се залаже за почетак преговора Македоније са Европском унијом и да је спремна да Македонији пренесе досадашња искуства Србије у процесу евроинтеграција. Брнабиц́ева је истакла да се Србија залаже и за што скорији договор око решавање билатералног спора Скопља и Атине у вези са именом Македоније, који ц́е додатно допринети стабилизацији региона. Према њеним речима, наставак Бриселског дијалога Србија види као начин за проналажења компромисног решења Београда и Приштине. На састанку је разговарано и о српској и македонској националној мањини и почетку рада Мешовите комисије за унапређења права македонске националне мањине у Србији и српске националне мањине у Македонији.

ИТАЛИЈАНСКИ АМБАСАДОР У РАЗГОВОРУ СА БРНАБИЋ: СРБИЈА ЗА ИТАЛИЈУ ФАКТОР СТАБИЛНОСТИ У РЕГИОНУ
БЕОГРАД, 23. маја 2018. (Бета) - Италијански амбасадор у Београду Карло Ло Кашо изјавио је данас у разговору са српском премијерком Аном Брнабић да је Србија за Италију фактор стабилности у региону и важан економски партнер, додавши да ће његова земља наставити да подржава Србију у области евроинтеграција и борбе против корупције. Саговорници су се сагласили да су Италија и Србија опредељене за даље унапређење економске сарадње, за коју, како је наведено, постоји велики потенцијал, саопштила је Влада Србије после састанка. Ло Кашо је похвалио напредак Србије постигнут спровођењем тешких реформи, истичући да је то и лични утисак, с обзиром да је до 2008. у амбасади Италије у Београду обављао функцију заменика шефа мисије. Италијански амбасадор је рекао да је Србија за Италију фактор стабилности у региону и важан економски партнер и нагласио да ће његова земља наставити снажну подршку Србији у области евроинтеграција, борбе против корупције, у домену владавине права, као и политици регионалне стабилности. Амбасадор Ло Кашо је казао да ће Италија и Србија у наредној години обележити и два важна датума, 140. годишњицу од успостављања дипломатских односа и десет година стратешког партнерства држава. У саопштењу је наведено и да је премијерка Брнабић изјавила да су односи Србије и Италије пријатељски, без отворених питања и да их карактерише континуирани дијалог на високом нивоу и обострана подршка у питањима од стратешког интереса.

ПРЕДСЕДНИЦИ СКУПШТИНА СРБИЈЕ И МАКЕДОНИЈЕ О САРАДЊИ И ЕУ

БЕОГРАД, 23. маја 2018. (Бета) - Председница Скупштине Србије Маја Гојковић је данас у Београду рекла да је придруживање ЕУ "захтеван процес" и да ће на томе "морати много да се ради", и оценила да је прошлонедељни самит ЕУ-Балкан у Софији дао "јасну поруку" да је ЕУ посвећена свом проширењу. На конференцији с председником Скупштине Македоније, Талатом Џаферијем, Гојковић је рекла да је друга важна порука из Софије потреба за регионалном сарадњом. Скупштина Србије је спремна да пружи политичку и техничку подршку македонским колегама у очекиваном процесу придруживања ЕУ, што је спољнополитички приоритет који две државе деле. "Србија пружа пуну подршку нашим суседима и њиховим аспирацијама да постану пуноправна чланица ЕУ, јер сматрамо да наш простор није простор проблема за чланице ЕУ, већ можемо да будемо део решења за ЕУ", оценила је Гојковић. Она је навела да се разговарало и о мањинама и потреби примене споразума о мањинама, и истакла да је њен састанак с Џаферијем био "веома садржајан, потпуно отворен", о "свим темама које су можда биле препреке у прошлости за бољу сарадњу". Председник Собрања Талат Џафери је рекао да Македонија подржава Београд у процесу нормализације односа с Приштином. "Верујемо да само дијалогом могу да се реше отворена питања. Тако Србија доприноси стабилности у региону", рекао је Џафери. Он је навео да је информисао Гојковић о стању у Македонији и извештају Европске комисије о напретку његове земље ка ЕУ. "За постизање позитивних резултата потребан је консензус власти и опозиције. Започет је дијалог у том циљу", изјавио је Џафери. Председник Собрања је рекао да ће бити предложено јачање економске сарадње на свим нивоима. "Колико смо јачи као држава, толико смо јачи и атрактивнији као регион", рекао је Џафери. Наведено је да је договорена сарадња у пољопривреди, култури, науци.

КУБУРОВИЋ СА ДЕЛЕГАЦИЈОМ БУНДЕСТАГА О ПОГЛАВЉУ 23 И ИЗМЕНАМА УСТАВА СРБИЈЕ

БЕОГРАД, 23. маја 2018. (Бета) - Министарка правде Нела Кубуровић разговарала је данас са делегацијом Одбора немачког Бундестага за односе за ЕУ о спровођењу Акционог плана за Поглавље 23 и предстојећим изменама Устава Србије у области правосуђа. Министарка је на састанку у Београду навела да Немачка пружа значајну подршку Министарству правде, кроз пројекте који су помогли спровођење Акционог плана за Поглавље 23 и унапређење владавине права, саопштено је из њеног кабинета. Она је навела да је један од тих пројеката, спроведен са Немачком агенцијом за међународну сарадњу (ГИЗ), пружио значајан допринос унапређењу рада јавних извршитеља и изради новог Закона о извршењу и обезбеђењу, чија је примена како је рекла, омогућила решавање скоро 1,5 милиона старих предмета, као и увођење јавнобележничке професије у правни систем Србије. Министарка је најавила да ускоро почиње спровођење новог пројекта ГИЗ-а који је усмерен на унапређење управног судства и који треба да допринесе убрзању и скраћењу административних поступака. Говорећи о предстојећим изменама Устава Србије у области правосуђа, Нела Кубуровић је казала да је нацрт тих измена прослеђен Венецијанској комисији као и да ће Србија поштовати мишљење те комисије и ускладити нацрт са њеним препорукама. Она је најавила и да ће се ускоро на дневном реду Скупштине Србије наћи предлози закона о лобирању и о Агенцији за борбу против корупције.

У БЕОГРАДУ ОТВОРЕНА КОНФЕРЕНЦИЈА НАЧЕЛНИКА ГЕНЕРАЛШТАБОВА БАЛКАНСКИХ ДРЖАВА

БЕОГРАД, 23. маја 2018. (Бета) - Уз учешће представника оружаних снага Србије, Црне Горе, Грчке, Румуније, Бугарске, БиХ, Турске, Македоније и Албаније, у Београду је данас отворена 12. конференција начелника генералштабова балканских држава. Министар одбране Александар Вулин изјавио је на отварању дводневног скупа да је најважнији задатак државе и Војске Србије очување мира и стабилности на Балкану. "Само онај ко је прошао кроз ратове, зна колико се вреди борити за мир. Наш Форум су осмислили војници из потребе да се боримо против заједничких претњи, да препознајемо оно што угрожава наше земље и да будемо спремни да заштитимо мир и безбедност у земљама у којима живимо", казао је Вулин а пренело Министарство одбране. Наводећи да је Србија војно неутрална и отворена за сарадњу са истоком и са западом, министар је казао да је Београд "увек спреман" да се укључи у сваку борбу у којој су заједничке вредности слобода, отпор тероризму и насиљу, организованом криминалу, кријумчарењу људи, наркотика и недозвољеној трговини наоружањем. "Србија се, као и већина овде присутних земаља, суочава и са последицама мигрантске кризе и зна да мора да води рачуна о људима и покаже своју хуманост, али исто тако да води рачуна о заштити свог простора, простора суседних земаља и нашег начина живота. Србија је посвећена учешћу у мировним мисијама, под командом УН или ЕУ, и на тај начин покушава да да свој допринос очувању мира у свету", рекао је Вулин. Конференцији у Београду присуствују бригадни генерал Бардиљ Колчаку из Тиране, генерал-потпуковник Сенад Машовић из Сарајева, генерал Андреј Боцев из Софије, адмирал Евангелос Апостолакис из Атине, генерал-потпуковник Методија Величковски из Скопља, генерал Хулуси Акар из Анкаре, бригадни генерал Илија Даковић из Подгорице, као и генерал-потпуковник Адријан Тоња из Букурешта. У својству гостију, скупу присуствују и председавајући Војном комитету Европске уније генерал Михаил Костаракос, заменик председавајућег Војном комитету НАТО генерал Стивен Шепро, командант Здружених снага из Напуља адмирал Џејмс Фого и заменица начелника Генералштаба Словеначке војске бригадни генерал Аленка Ерменц. Конференција начелника генералштабова балканских земаља успостављена је на иницијативу Грчке и Турске 2006. године ради разматрања и јачања модела војне сарадње балканских држава и модела одговора на све безбедносне изазове, ризике и претње у региону.

МИХАЈЛОВИЋ: С ФРИМОМ ИЗ УАЕ ПОЧИЊЕ МОДЕРНИЗАЦИЈА И ИЗГРАДЊА НОВИХ ЛУКА У СРБИЈИ

БЕОГРАД, 23. маја 2018. (Бета) - Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије, Зорана Михајловић, и председник компаније "Дубаи порт ворлд", султан Ахмед бин Сулајем, потписали су данас Меморандум о разумевању и сарадњи Владе Србије и компаније "ДП ворлд" из Уједињених Арапских Емирата на пројектима развоја речних лука. Како је саопштено, Михајловић је рекла да је меморандум потписан с једним од највећих лучких оператера, с трећом компанијом света, чиме се отвара могућност за њен улазак на српско тржиште лучких услуга. "Сведоци смо да се у последњих 40 година није улагало у водни саобраћај. У претходних неколико година уредили смо цео систем водног саобраћаја – законодавне активности, уређење лучке инфраструктуре, активности усмерене на што краће стајање бродова на граници и данас смо у фази када можемо да разговарамо о инвестицијама, а ради се о десетинама милиона евра за модернизацију лука и сигурно више од 200 милиона евра за изградњу нове речне луке", рекла је Михајловић. Она је најавила да предстоји израда студије изводљивости како би та компанија почела да гради у Србији. "Ово је први важан корак и искрено се надам да већ следеће године можемо кренути у изградњу нове, модерне луке. Ми већ сада бележимо пораст у транспорту робе, али без даљег улагања и нових лука не можемо да говоримо о регионалном повезивању контејнерског саобраћаја, пре свега", рекла је она. Султан Ахмед бин Сулајем је изразио задовољство због напретка односа Владе Србије и УАЕ последњих година, рекавши да је данашње потписивање Меморандума о разумевању прекретница за даље унапређење сарадње. "Србија и УАЕ имају традиционално добре односе, радује ме што ћемо проширити сарадњу и на поље водног саобраћаја, јер желимо да спојимо Србију са светом. Веома смо заинтересовани за увоз и извоз, и у најскоријем периоду представићемо Влади Србије предлог како да унапредимо сарадњу у тој области", рекао је султан Ахмед бин Сулајем.

ТРИВАН: УСВАЈАЊЕМ ЗАКОНА О КЛИМАТСКИМ ПРОМЕНАМА СРБИЈА ЋЕ ПОЧЕТИ ДА СЕ МЕЊА

БЕОГРАД, 23. маја 2018. (Бета) - Министар заштите животне средине Горан Триван изјавио је данас да ће усвајањем Закона о климатским променама Србија почети да се мења у скоро свим областима, јер ће све секторске политике морати да се ускладе са постизањем европских стандарда у заштити животне средине. На отварању Регулативне конференције "Енергетика и климатске промене", која се одржава у Београду у оквиру Недеље енергије, Триван је казао да ће регион бити један од најпогођенијих климатским променама које доносе поплаве, огромне количине падавина и које се не могу предвидети. Он је казао да је питање какав ће по биодиверзитету бити регион наредних година уколико се уз акције енергетске ефикасности не предузме и пошумљавање. "Србија мора да води рачуна о енергетској самосталности, која је базирана на угљу, нашем великом природном ресурусу кога за сада не можемо да се одрекнемо, али да решења треба тражити у примени светских технологија, као оних којима се из угља прави гас", казао је Триван, пренело је Министарство. Према његовим речима, инвестирањем у нове технологије биће обезбеђена енергетска ефикасност и смањен ефекат стаклене баште и подићи ће се квалитет животне средине. Потпредседник Скупштине Србије Владимир Маринковић казао је да је на путу европских интеграција важно достизање европских стандарда у области заштите животне средине од којих ће добробит имати грађани Србије. "Потребна нам је отворена расправа и позитивна и конструктивна критика како би свих 250 посланика схватили да је закон о климатским променама можда једна од најважнијих", казао је Маринковић. Регионалну конференцију, по други пут у Србији организовао је Централно-европски форум за развој (ЦЕДЕФ) у оквиру Недеље енергије од 21. до 25. маја, као део иницијативе Европске комисије, а која се одржава сваке године током маја и јуна широм Европе.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< мај 2018 >
по ут ср че пе су не
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 25 26 27
28 29 30 31