gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 20.11.2017.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА

ДАЧИЋ: ПРАВНО ОБАВЕЗУЈУЋИ СПОРАЗУМ О НОРМАЛИЗАЦИЈИ СА КОСОВОМ НИЈЕ НИШТА НОВО

БЕОГРАД, 17. новембра 2017. (Бета) - Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је данас у Београду да питање правно обавезујућег споразума о нормализацији односа са Косовом није ново, јер је покренуто приликом отварања преговара о чланству Србије у ЕУ. Дачић је рекао да је очигледно да постоји велика разлика између схватања Приштине и става Европске уније о томе шта треба да садржи тај правно обавезујући оквир, и да ЕУ не може да има другачији став од статусно неутралног, пошто пет земаља ЕУ није признало Косово. "Знате када ће те земље да дају сагласност на то да Србија треба да призна независност Косова да би постала чланица ЕУ? Никад! Али немојмо ми сада да пребацујемо тежиште на те земље, хајде да се ми боримо до краја", рекао је Дачић после разговора с премијером Гвинеје Бисао Умаром Сисоком Ембалом. Министар спољних послова Србије је рекао да "мало ко зна шта треба да буде садржина" правно обавезујућег споразума и да ће сигурно бити притисака у вези с независношћу Косова и Метохије. "Наша позиција је принципијелна и јасна и немамо намеру да је мењамо. Отворени смо за дијалог, али нисмо за прихватање једностраних потеза", рекао је Дачић. Он је поновио да Србија неће признати Косово. "Од тога нема ништа. Ја сада хоћу да чујем од њега (премијера Гвинеје Бисао) да ли су признали Косово, а сада ми треба да признамо Косово и Метохију. Немојте да сте смешни", рекао је Дачић.

ДАЧИЋ: РУСКО-СРПСКИ ХУМАНИТАРНИ ЦЕНТАР - СУКОБ ВЕЛИКИХ СИЛА

БЕОГРАД, 17. новембра 2017. (Бета) - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас у Београду да је код питања Српско-руског хуманитарног центра у Нишу ради о сукобу великих сила и додао да је Србија "сто пута рекла" да неће у томе да учествује. Замољен да прокоментарише јучерашњу изјаву команданта Копнених снага САД за Европу, генерала Бена Хоџиса, да је прича о том центру у Нишу "фасада", и да у њу не верује, Дачић је рекао да тај командант треба да буде смењен. "Ако они процењују да је то тако важан центар, тај командант треба да буде смењен", рекао је Дачић. Министар је поновио да се "тамо налази пет Срба, четири Руса и један пас" и да ће одлука бити донета у складу са интересима Србије.

ДАЧИЋ ПОНУДИО ПОМОЋ ГРЧКОЈ ПОСЛЕ ПОПЛАВА

БЕОГРАД, 17. новембра 2017. (Бета) - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић разговарао је данас са амбасадором Грчке у Србији Елијасом Елијадесом и поново изразио најдубље саучешће поводом изгубљених људских живота у поплавама које су погодиле Грчку. Шеф српске дипломатије изразио је спремност Владе Србије да пружи помоћ Грчкој, саопштило је Министарство спољних послова. Дачић и Елијадес су истакли задовољство "традиционално високим степеном билатералних односа и честим сусретима званичника" Србије и Грчке, наводи се у саопштењу. Саговорници су подсетили да би следећи састанак Високог савета за сарадњу две земље требало да буде одржан у Београду током следеће године, додаје се у саопштењу. У поплавама које су у среду погодиле сиромашна индустријска предграђа Атине страдало је најмање 15 особа.

ВУЧИЋ: ЗАЈЕДНИЧКА УВЕЖБАВАЊА ПАДОБРАНАЦА СУ ВИШЕСТРУКО КОРИСНА

БЕОГРАД, 17. новембра 2017. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је веома задовољан данас завршеном заједничком вежбом војних падобранаца Србије и Сједињених Америчких Држава и додао да су таква заједничка увежбавања вишеструко корисна. "Заједничка обука доприноси унапређењу знања али и стварању партнерства и пријатељства тамо где тога није увек било у прошлости. Оба циља су испуњена и хвала и америчкој амбасади, Европској команди снага САД и Националној гарди Охаја", рекао је Вучић новинарима на аеродрому Лисичији јарак након вежбе "Зима 2017".  Он је рекао да је поносан на српске војнике који су показали да могу да скачу из америчких авиона и уз употребу америчких падобрана са куполама, које Војска Србије не користи и код којих је брзина већа а доскок увек тврђи него код падобрана типа крило. "Хвала свим војницима који су учествовали - и српским и америчким. Много тога смо научили а мислим да није ово само питање знања и вештина него се овако стичу и пријатељи, што је од великог значаја за нашу земљу", рекао је он. Амбасадор САД у Србији Кајл Скот рекао је да је данашње увежбавање падобранаца Србије и САД важно за њихову обуку али и за симбол заједничких припрема за изазове који могу доћи у будућности. Он је рекао да су амерички падобранци били импресионирани могућностима српских колега и оценио да је вежба била успешна.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< новембар 2017 >
по ут ср че пе су не
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30