gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 26.09.2017.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА

ВУЧИЋ И АЛЕКСАНДРИЈСКИ ПАТРИЈАРХ РАЗМЕНИЛИ ОРДЕЊЕ
БЕОГРАД, 25. септембра 2017. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић одликовао је данас патријарха александријског Теодора ИИ, Орденом српске заставе првог реда за истакнуте заслуге у развијању и учвршћивању пријатељских односа и сарадње између Србије и Православне патријаршије александријске и све Африке, саопштено је из Председништва. Патријарх Теодор ИИ одликовао је Вучића Орденом великог крста Светог апостола Марка за посебне заслуге и бригу према сестринској Српској православној цркви, као и велико човекољубље у досадашњем раду и подстрек у будућем деловању на месту председника Србије. Како је сапштено из Вучићевог кабинета, у срдачном и пријатељском разговору са александријским и српским патријархом председник Србије се захвалио на великом доприносу, који је током свог деценијског мисионарског рада, патријарх Теодор ИИ пружио развоју и учвршћивању мирољубиве сарадње међу државама и народима. Он је скренуо пажњу на велики значај који је током историје имала и има Српска православна црква и истакао спремност државе да подржи завршетак радова на Храму Светог Саве у Београду. Патријарх александријски Теодором ИИ је у вишедневној посети Србији и сестринској Српској православној цркви.

ВУЛИН У МОСКВИ: СРБИЈА ИМА ВЕЛИКУ ЖЕЉУ ДА ПРОДУБЉУЈЕ САРАДЊУ СА ОДКБ И СВИМ ЧЛАНИЦАМА

БЕОГРАД, 25. септембра 2017. (Бета) - Министар одбране Србије Александар Вулин данас је у Москви челницима Организације договора колективне безбедности (ОДКБ) пренео да Србија нема намеру да постаје чланица ОДКБ, да нема намеру ни да постане чланица НАТО, али има "велику жељу да продубљује сарадњу са ОДКБ и свим њеним земљама чланицама". Министарство одбране Србије је саопштило да је Вулин на састанку с генералним секретаром ОДКБ, генерал-пуковником Јуријем Хачатуровим рекао да Влада Србије, Министарство одбране, председник Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић "воде политику војне неутралности". "Све земље чланице ОДКБ подржавају принципијелну позицију Републике Србије када је у питању однос према Косову и Метохији, и на томе сам се наравно посебно захвалио. Што се тиче војне сарадње, договорено је да се сарадња продубљује, да се наставља на условима реципроцитета, на условима међусобног поштовања, поштовања међусобних интереса и наравно поштовања војне неутралности Републике Србије као нашег темељног и принципијелног спољнополитичког става", рекао је Вулин. Вулин је оценио да све земље чланице ОДКБ "снажно подржавају" такву политику Србије, наводи се у саопштењу Министарства. На састанку у Москви су разматране "могућности и перспективе будуће сарадње и размењени ставови о актуелној безбедносно-политичкој ситуацији у региону и свету". Састанку су присуствовали и заменик генералног секретара ОДКБ Валериј А. Семериков, заменик Здруженог штаба ОДКБ генерал-пуковник Анатолиј Сидоров, амбасадор Србије у Русији Славенко Терзић, начелник Управе за међународну војну сарадњу Министарства одбране Србије капетан бојног брода Милан Кољиковац и изасланик одбране Србије у Русији пуковник Будимир Гајић.

ЂОРЂЕВИЋ: СРБИЈА СПРЕМНА ДА АДЕКВАТНО РЕАГУЈЕ АКО ДОЂЕ ДО НОВОГ ТАЛАСА ИЗБЕГЛИЦА

БЕОГРАД, 25. септембра 2017. (Бета) - Прилив миграната у Србију се смањио, али је она спремна да "адекватно реагује" уколико дође до новог таласа, рекао је данас у Димитровграду министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Зоран Ђорђевић у разговору с министрИма рада и социјалне политике Бугарске, Бисером Петковом. "Прилив миграната тренутно је у мањем броју, али уколико дође до новог таласа избеглица, спремни смо да адекватно реагујемо. Управо због тога тежимо томе да заједно нађемо решење како овај проблем да превазиђемо", рекао је Ђорђевић о састанку с делегацијом Бугарске на челу с Петковом. На састанку се разговарало и о унапређењу квалитета живота грађана Димитровграда, а договорили су се и о потписивању меморандума о сарадњи два министарства.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< септембар 2017 >
по ут ср че пе су не
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 27 28 29 30