gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 24.11.2017.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА

БРНАБИЋ: СРБИЈА ЦЕНИ ПОМОЋ НОРВЕШКЕ У СПРОВОЂЕЊУ РЕФОРМИ

БЕОГРАД, 23. новембра 2017. (Бета) - Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас у разговору с министарком спољних послова Норвешке Ине Ериксен Сореиде у Ослу да Београд изузетно цени подршку Норвешке евроинтеграцијама Србије, оценивши да ће норвешка искуства значајно допринети наставку реформи у Србији. Ана Брнабић је рекла да је чланство у Европској унији кључни спољнополитички циљ Србије, која је, како је подсетила, до сада отворила 10 преговарачких поглавља, изразивши очекивање да ће у децембру отворити "још три или четири", саопштила је Влада Србије. "Србија изузетно цени помоћ и подршку коју Норвешка пружа у спровођењу реформи у Србији, чији је циљ унапређење квалитета живота свих грађанки и грађана, и убрзање процеса европских интеграција", рекла је Брнабићева у разговору са шефицом норвешке дипломатије. Премијерка је оценила да су политички односи Србије и Норвешке на високом нивоу, додајући да је Норвешка један је од највећих донатора у Србији и да је "досадашња помоћ била фокусирана на области владавине права, јачање конкурентности, реформу јавне управе и енергетску ефикасност". "Наставак норвешке подршке и помоћи били би драгоцени за Србију, а нарочито у областима који су приоритети у раду Владе: образовање, иновације и предузетништво, дигитализација и креативне индустрије", рекла је Ана Брнабић другог дана посете Норвешкој. Она је оценила да ће норвешка искуства у области "е-образовања и неформалних едукативних програма, као и подршка унапређењу е-управе, значајно допринети наставку реформи и модернизацији друштва". Истакла је и да је Србија посвећена унапређењу регионалне сарадње у свим областима и додала да "регионална сарадња, пре свега у области економије, доприноси бољем животу свих грађана Западног Балкана". Председница Владе Србије и министарка спољних послова Норвешке разговарале су и о билатералној сарадњи у области безбедности и одбране, наводи се у саопштењу.

БРНАБИЋ: СРБИЈА ДАЈЕ АКТИВАН ДОПРИНОС ОЧУВАЊУ МИРА И БЕЗБЕДНОСТИ У СВЕТУ

БЕОГРАД, 23. новембра 2017. (Бета) - Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је данас у Ослу представницима Одбора за спољне послове и одбрану норвешког парламента да Србија даје активан допринос очувању мира и безбедности у свету и да је опредељена за наставак сарадње са Норвешком у области одбране. "Поред одличних билатералних политичких односа, сарадња Србије и Норвешке у области одбране веома је развијена. Опредељени смо за наставак сарадње у области одбране, а посебно војномедицинске и војнообразовне", рекла је Ана Брнабић, саопштила је Влада Србије. Како је наведено, Норвешка је у последњих седам година значајно подржала реформу система одбране Србије, са више од четири милиона евра у различитим пројектима. Ана Брнабић је изјавила да Србија даје активан допринос очувању мира и безбедности у свету и да тренутно 344 припадника војске те земље учествује у шест мисија под мандатом УН и четири ЕУ мисије. Премијерка је поновила да је чланство у ЕУ кључни спољнополитички циљ Србије и дидала да су помоћ и подршка Норвешке у спровођењу реформи изузетно важни за Србију. На састанку са представницима Одбора за спољне послове и одбрану норвешког парламента разговарало се и о унапређењу сарадње полиција две земље, наведено је у саопштењу.

ЗАХАРОВА: ПРЕСУДА МЛАДИЋУ НАСТАВАК ПОЛИТИЗОВАНОГ И ПРИСТРАСНОГ РАДА ТРИБУНАЛА

МОСКВА, 23. новембра 2017. (Бета) - Пресуда ратном команданту Војске Републике Српске Ратку Младићу представља наставак "политизоване и пристрасне линије" која је од почетка постојала у раду Хашког трибунала, изјавила је данас портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова. "Једнострано, антисрпско тумачење трагичних догађаја које је вештачки створио Трибунал, не само да не доприноси реализацији основног принципа неминовности кажњавања злочина, већ и подрива обнављање узајамног поверења на Балкану", рекла је Захарова одгаварајући на питање агенције Бета како Москва тумачи пресуду Хашког трибунала у случају Младића. Она је рекла да Хашки трибунал није успео да функционише непристрасно за кажњавање "свих криваца ужасних злочина", већ да је низ лица и оправдао упркос постојећим доказима и дао им својевсрни "аранжман за политички живот". Првостепено веће Хашког трибунала осудило је јуче Младића на доживотну казну затвора за геноцид у Сребреници и за злочине против човечности у 15 босанских општина, који обухватају прогоне, истребљења, убиства, депортације и присилна премештања. Проглашен је кривим по свим тачкама оптужнице изузев прве која се односи на геноцид у шест општина у БиХ. Захарова је рекла да Москва очекује да ће разматрање свих предмета предатих Трибуналу, као и могућа Младићева жалба, бити "максимално ефикасно, професионално и непристрасно размотрени" ради стабилности на Балкану. Она је рекла да је индикативно што ни Хашки трибунал, ни суд БиХ, "који је копирао његова дејства", нису видели елементе злочина у случају Насера Орића, "чији су се борци 1992. до 1994. скривали у Сребреници и одатле нападали цивилно српско станивништво". Портпаролка Министарства спољних послова Русије је оптужила Трибунал да није водио рачуна о општеприхваћеним стандардима, као што су рокови суђења, фундаменталних права на живот, очување здравља и медицинска помоћ. Захарова је рекла да је Трибунал у мају одбио да привремено пусти Младића на слободу ради лечења у Русији, "без обзира на то што је Русија дала детаљне гаранције".

БРАМЕРЦ: КРИВ ЈЕ МЛАДИЋ, А НЕ СРПСКИ НАРОД

БЕОГРАД, 22. новембра 2017. (Бета) - Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц поздравио је данас доживотну затворску казну коју је Трибунал изрекао генералу Ратку Младићу, негирајући, истовремно, да је то пресуда српском народу. Наглашавајући да је председавајући судија Алфонс Ори  изрицање пресуде закључио речима да су Младићеви злочини "међу најгнуснијим у историји човечанства", јер укључују геноцид и истребљивање, Брамерц је рекао да се у потпуности слаже. "Слажем се да не могу више", навео је. Хашки трибунал данас је неправоснажно осудио бившег команданта Војске Републике Српске (ВРС) генерала Младића (75) на доживотну затворску казну због геноцида у Сребреници и злочина против човечности над Муслиманима и Хрватима током рата у БиХ. "Неки ће данас рећи да је то пресуда српском народу. Тужилаштво то најоштрије одбацује. Младићева кривица је његова и само његова", нагласио је Брамерц. Он је одбацио и тврдње да је "Младић херој који је бранио свој народ". "Ова пресуда показује да ништа није даље од истине. Младић ће остати упамћен у историји по многим заједницима и животима које је уништио", оценио је главни тужилац. Брамерц је изјавио да су "прави хероји жртве и преживели који никада нису дигли руке од своје потрага за правдом". "Они су испољили истинску храброст тиме што су дошли пред Трибунал да кажу истину и суоче се са људима који су им нанели штету", казао је главни тужилац. Брамерц је нагласио да рад на прогону ратних злочина неће бити окончан са затварањем Трибунала, средином децембра, јер "преживели из свих заједница чекају на правду", као и "породице које још не знају судбину најближих". Данашњу пресуду генералу Младићу, Брамерц је назвао "каменом међашем у историји Трибунала и међународне правде". "Ратко Младић је једна од првих особа које је Тужилаштво оптужило, а последњи је осуђен. Ова пресуда оправдава визију Савета безбедности УН од пре 24 године да обезбеди мир кроз правду, тако што ће позвати на одговорност највише лидере одговорне за злочине", истакао је Брамерц. Главни тужилац је оставио отвореном могућност да ће уложити жалбу на део пресуде којом је генерал Младић ослобођен оптужби за геноцид у шест босанских општина. Генерал Младић (75) проглашен је кривим за геноцид над "неколико хиљада" Муслимана из Сребренице; прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ; терорисање становништва Сарајева гранатирањем и снајперисањем и узимање за таоце "плавих шлемова" УН, 1992-95. Трибунал је Младића ослободио кривице по првој тачки оптужнице која га је теретила за геноцид у шест других општина у БиХ. По преосталих 10 тачака оптужнице Младић је проглашен кривим. Осуђен је за геноцид у Сребреници, као и за злочине против човечности у 15 босанских општина: прогон, истребљење, убиства, депортације и присилно премештање. Трибунал је утврдио Младићеву кривицу и по четири тачке оптужнице за кршење закона и обичаја рата: убиства, терор, незаконите нападе на цивиле и узимање талаца.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< новембар 2017 >
по ут ср че пе су не
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30