gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
četvrtak, 21. maj 2020. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministri Dačić i Laja u telefonskom razgovoru izrazili zadovoljstvo zbog poboljšanja epidemiološke situacije u Španiji i Srbiji
+ larger fontnormal font- Smaller font
551901Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas telefonom sa ministarkom inostranih poslova Kraljevine Španije Aranćom Gonsales Lajom.

Ministar Dačić je izrazio duboko žaljenje zbog situacije u Kraljevini Španiji, koja je jedna od najteže pogođenih zemalja pandemijom Kovid 19 u Evropi. Izrazio je saučešće zbog velikog broja preminulih građana. Istakao je da je veoma pozitivno što je proteklih nekoliko nedelja Španija uspela da izađe iz najdublje krize i što je primetno da se celokupna zdravstvena slika u zemlji polako popravlja. Izrazio je nadu da će se Španija što pre vratiti u normalne životne i ekonomske tokove.
Ministar Dačić je informisao špansku ministarku spoljnih poslova da je Republika Srbija ublažila restriktivne mere u borbi protiv pandemije Kovid 19, što je posledica poboljšanja epidemiološke situacije u našoj zemlji.

Ministarka Laja je prenela da i u Kraljevini Španiji dolazi do postepene, ali oprezne relaksacije mera. Saglasili su se da po okončanju krize dve zemlje treba da pristupe intenziviranju ekonomske saradnje.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo zbog izuzetno visokog nivoa političkih odnosa dve zemlje. Bilateralna saradnja je ocenjena kao strateška, prijateljska i bez otvorenih pitanja, a karakteriše je visok nivo razumevanja na svim poljima, redovan politički dijalog i konstantan trend unapređenja.

Ministar Dačić zahvalio je Kraljevini Španiji na principijelnoj poziciji nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i na podršci i zainteresovanosti španske strane za proces dijaloga Beograda i Prištine.

Ministar je ponovio da je i dalje aktuelan poziv za posetu ministarke Aranće Gonsales Laje Republici Srbiji i istakao da će po okončanju pandemije Kovid 19 i nakon što se za to steknu uslovi rado biti njen domaćin u Beogradu.