gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
sreda, 25. mart 2020. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dačić: Udruženim snagama sa pravim prijateljima u borbi protiv nevidljivog neprijatelja
+ larger fontnormal font- Smaller font
IVICA DAIPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prilikom današnjeg gostovanja na Happy TV iskazao je zahvalnost na ukazanoj pomoći od strane EU koja je Republici Srbiji donirala sedam miliona evra pomoći.

On je istakao da visinu donacije ne treba karakterisati kao malu, već je potrebno razmišljati o tome da probleme koje imamo delimo svi zajedno u borbi protiv Covid-19.
"Mi se nismo žalili da nemamo novac, nego što ne možemo da kupimo opremu. Oni su doneli odluku da niko bez posebne dozvole ne može da izveze medicinsku opremu. Zašto su zemlje kandidati za članstvo na listi gde ne sme da se izvozi", upitao je Dačić.

Šef srpske diplomatije sa velikim ponosom istakao je da postoji prijateljski odnos nekih drugih zemalja, koje su se pokazale kao postojani prijatelji.
"Nema tu nikakve politizacije, ovo je realan život, borba da se preživi", rekao je Dačić.

Govoreći o iskrenom prijateljstvu i dobrim diplomatskim odnosima, ali i o značaju istih, osvrnuo se i na njegov boravak u Kini za vreme epidemije Covid-19 u toj zemlji, rekavši da je taj narod disciplinovan.
Ukazao je da je on shvatio situaciju na vreme, i da su ga tada napali mediji da je navodno uvredio Kinu kada je otkazao posetu, navodeći da će morati u karantin, kada se u skladu sa tim našalio. Tada, kako je rekao, mnogi u Srbiji su sa nonšalancijom gledali na situaciju u Kini. Ukazao je da danas u Kinu ne može da ode nijedan stranac, a da ne ode u karantin.
Naveo je i to da kada je on bio rečeno mu je da je epidemija bila na vrhuncu i početku kraja.

Kao prvi ministar spoljnih poslova i prvi predsednik partije koji je posetio Narodnu Republiku Kinu od izbijanja epidemije Covid-19 imao je priliku da uvidi pristup problemu koji je zadesio sada čitav svet - a to je planska organizacija života, u kojoj se znalo koliko ljudi iz fabrike ide na posao, a koliko mora da ostane kod kuće.

Ministar Dačić pozdravio je sve građane govoreći o tome da je u ovim teškim vremenima najvažnije ostati vedrog duha.