gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
četvrtak, 27. februar 2020. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Državni sekretar Stevanović učestvovao na 43. zasedanju Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija u Ženevi
+ larger fontnormal font- Smaller font
Izlaganje DS_na_43._zasedanju_Saveta_UN_za_ljudska_pravaDržavni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Stevanović učestvovao je 26. februara 2020. godine na segmentu za visoke zvaničnike koji se održava u okviru 43. zasedanja Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija u Ženevi.
 
U obraćanju visokim zvanicama država i međunarodnih organizacija, državni sekretar Stevanović je izrazio podršku Republike Srbije mandatu Saveta za ljudska prava UN-a kao najvažnijem međunarodnom telu za zaštitu i promociju ljudskih prava. Istakao je posvećenost Republike Srbije univerzalnim vrednostima i poštovanju standarda iz međunarodnih ugovora o ljudskim pravima, kao i dobru saradnju Republike Srbije sa međunarodnim mehanizmima za zaštitu ljudskih prava.
Stevanović je pozvao na poštovanje međunarodnih normi za verska prava i slobode, kao i na poštovanje autonomije verskih zajednica i legitimnih prava srpskog stanovništva u Crnoj Gori. Ukazao je na zabrinjavajuće stanje prava Srba i ne-albanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji i uputio poziv međunarodnoj zajednici za primenu mandata UNMIK-a u oblasti ljudskih prava.

Državni sekretar Stevanović je na marginama zasedanja imao bilateralne susrete sa ministrima spoljnih poslova Moldavije i Nigerije i zamenikom ministra spoljnih poslova Slovenije, kao i sa generalnim direktorom Kancelarije UN-a u Ženevi.

U razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Moldavije Aureliju Čokojom, obostrano su istaknuti odlični bilateralni odnosi, uz ocenu da ima prostora da se poveća ekonomska saradnja. Dogovoreno je da se u narednom periodu organizuje sastanak privrednih komora dve zemlje. Moldavska strana je izrazila i interes u vezi sa iskustvima Srbije u pogledu procesa pristupanja Evropskoj uniji.

Na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Nigerije Džefri Onjeamom potvrđeni su prijateljski odnosi dve zemlje koji u kontinuitetu traju još od vremena bivše Jugoslavije kada je Beograd pružao podršku nigerijskom narodu na planu dekolonizacije i borbe za nezavisnost. Utvrđeni su potencijali za ekonomsku saradnju i dogovoreno da se u narednom periodu organizuje susret na najvišem nivou, radi konkretizacije ideja.

U razgovoru sa zamenikom ministra spoljnih poslova Slovenije Matej Marnom, obostrano je potvrđena odlična bilateralna saradnja, posebno na ekonomskom planu, uz ocenu da će se ovakav trend nastaviti. Državni sekretar Stevanović zahvalio je na podršci koju Slovenija pruža Srbiji na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Na sastanku sa Tatjanom Valovajom, generalnim direktorom Kancelarije UN-a u Ženevi, državni sekretar je informisao o primeni standarda UN-a na planu ljudskih prava u Srbiji, posebno u vezi sa položajem nacionalnih manjina. Skrenuo je i pažnju na veoma loš položaj Srba i drugih nealbanaca na KiM. Tatjana Valovaja je pozvala Srbiju da se uključi u brojne inicijative koje UN organizuju na planu promocije tolerancije, mira i stabilnosti, posebno na planu ispunjavanja Ciljeva održivog razvoja i inicijative "Budućnost kakvu želimo".