gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
petak, 22. novembar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Republika Nauru je 17. zemlja koja je povukla priznanje tzv. Kosova
+ larger fontnormal font- Smaller font
nota1„Republika Nauru je 17. država koja je povukla priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog Kosova. Danas mi je zamenik ministra spoljnih poslova Naurua uručio primerak note koju su uputili našoj Ambasadi u Australiji.

U noti se kaže da je Republika Nauru preispitala svoju odluku o priznanju tzv. Kosova, da je odlučila da povuče priznanje Kosova kao nezavisne države i da će prekinuti sve diplomatske kontakte koje su do sada imali sa Kosovom. Zaključili su da je odluka bila preuranjena i da je protivrečila principima Rezolucije SB UN 1244. To je za nas od velikog značaja jer je to još jedna, 17. zemlja, koja je povukla priznanje od ukupno 193 članice Ujedinjenih nacija.

Ja sam prošle nedelje rekao da je stanje kada je reč o zemljama koje su priznale ili nisu priznale Kosovo bilo 94 prema 94, plus 5 zemalja za koje se ne može tačno reći kakav je status, ali uglavnom je reč o zemljama koje mi računamo da nisu priznale, a Kosovo ih računa da su ih priznali. Znači, ako sada imamo u vidu ovu notu Naurua, trenutno stanje je - 95 zemalja ne priznaje Kosovo, 93 zemlje priznaju Kosovo i pet zemalja je, da tako kažemo, u statusu uzdržanih.

Nastavićemo sa ovim aktivnostima, u skladu sa instrukcijama predsednika Vučića, u cilju zaštite naših državnih i nacionalnih interesa i zaštite našeg teritorijalnog integriteta", izjavio je prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

3idn221119

Ključne reči: Ivica Dačić