gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
субота, 08. јун 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Задовољство поводом развоја укупних односа између Републике Србије и Републике Кореје
+ larger fontnormal font- Smaller font
MIP Koreje jun 2019Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић сусрео се данас са министарком иностраних послова Републике Кореје Ганг Гјонг-хва (Kang Kyung-wha) која борави у радној посети Републици Србији.

Министар Дачић је изразио задовољство поводом сусрета са министарком Ганг, посебно имајући у виду да се ради о првој посети једног министра иностраних послова Републике Кореје нашој земљи од 1990. године. Изражено је задовољство поводом развоја укупних односа између Републике Србије и Републике Кореје, које ове године обележавају и значајан јубилеј – 30 година од успостављања дипломатских односа.

Министар Дачић је поновио најдубље саучешће народу Републике Кореје и породицама страдалих држављана Републике Кореје у несрећи на Дунаву у Будимпешти 29. маја 2019. године. Изразио је спремност да Република Србија у пуној мери настави акцију потраге за несталима у својим територијалним водама, коју је покренула одмах након ове трагедије.

По питању Косова и Метохије, детаљно информишући министарку Ганг о актуелној ситуацији, пренео је очекивање да ће Република Кореја наставити да се поставља умерено и уздржано, до постизања обострано прихватљивог решења путем дијалога између Београда и Приштине.
Изражена је пуна спремност Републике Србије за наставак позитивног тренда у развоју билатералних односа у свим областима, посебно економској, уз интерес за све веће присуство корејских компанија у Србији.

Министар Дачић је такође поновио подршку процесу смиривања тензија и отопљавања односа на Корејском полуострву, уз поштовање свих релевантних резолуција СБ УН, у правцу денуклеаризације и постизања пуне стабилности у региону.

Министарка Ганг се сагласила са изнетом оценом билатералних односа, нагласивши спремност корејске стране за њихово даље унапређење у свим областима. Поред јачања политичког дијалога и размене посета између Републике Србије и Републике Кореје, указала је на значајне потенцијале за даљи развој економске сарадње, посебно на пољу инвестиција и присуства корејских компанија у Србији. Нагласила је значај даљег унапређења успешне билатералне сарадње у ИТ сектору и процесу дигитализације.

Министарска Ганг је упознала српску страну са актуелном ситуацијом на Корејском полуострву, уз захвалност на досадашњем постављању Републике Србије, која је и путем званичних саопштења пружила подршку процесу мирног решавања овог питања.
Потврдила је да ће Република Кореја задржати уздржан став по питању Косова и Метохије, пружајући пуну подршку дијалогу између Београда и Приштине.

Министарка Ганг је посебно изразила захвалност народа Републике Кореје због активности које надлежни органи Републике Србије предузимају у акцији потраге за настрадалима у несрећи која се у Будимпешти догодила 29. маја, замоливши за даље континуиране напоре наше стране.