gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Aktivnosti DKP RS
četvrtak, 03. oktobar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Toronto: Književno veče u Generalnom konzulatu
+ larger fontnormal font- Smaller font
Knjizevno vece_GK_Toronto2Generalni konzulat u Torontu, zajedno sa udruženjem „Desanka Maksimović" iz Kanade, organizovao je književno veče o zbirci pesama „Jabuka u srpskoj poeziji" Gordane Simeunović, 3. oktobra u svojim prostorijama.

Jabuka, kao inspiracija velikog broja pesama u srpskoj poeziji, tema je ove zbirke čije su pesme prikupljene iz različitih vremenskih perioda, od onih narodnih do savremene srpske poezije. Gordana Simeunović, čija je poezija prevođena na nekoliko svetskih jezika, živi u Srbiji i nije mogla da dođe u Kanadu na ovo književno veče ali je uputila pozdravno pismo GK RS Toronto u kome se srdačno zahvalila na predstavljanju njene zbirke pesama u našem DKP.

Knjizevno vece_GKRS_Toronto

U pozdravnoj reči, generalni konzul Vasilije Petković je rekao da je ovo deveto veče posvećeno srpskoj umetnosti u proteklih godinu dana i istakao da Srbi imaju bogatu kulturnu zaostavštinu, kojoj doprinose i srpski stvaraoci svuda u svetu gde žive i rade. Pesme iz zbirke su čitali članovi udruženja „Desanka Maksimović", a nakon toga je upriličen koktel za učesnike i goste književne večeri.

Knjizevno vece_GK_Toronto1

Štampanje zbirke „Jabuka u srpskoj poeziji" pomogla je članica udruženja „Desanka Maksimović" Dušica Ivanović.