gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Ministarstvo Ministar Intervjui
subota, 09. maj 2020. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dačić: Sledeće nedelje specijalni letovi za državljane Republike Srbije
+ larger fontnormal font- Smaller font
ministar tv_pinkPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić gostujući na TV Pink izjavio je da Vlada Republike Srbije više neće organizovati besplatne letove kojima je građane vraćala u zemlju tokom vanrednog stanja, s obzirom da više nema građana Republike Srbije koji na aerodromima čekaju na povratak u državu.

On je za TV Pink rekao da će nacionalni avio-prevoznik "Er Srbija", pre nego 18. maja nastavi sa regularnim letovima, obavljati sledeće nedelje specijalne letove za građane koji hoće da se vrate, po komercijalnim uslovima i regularnim cenama karata.

Letovi za repatrijaciju će se obaviti od 11. do 15. maja, a karte će se naplaćivati po normalnim uslovima, rekao je ministar.

U ponedeljak, 11. maja, leti avion za Pariz, u utorak za Frankfurt, sreda Beč, četvrtak Frankfurt i petak Cirih, rekao je Dačić i dodao da svako ko pod tim uslovima želi da putuje treba da se javi kontakt centru "Er Srbije".

"Svako ko hoće da se vrati u zemlju može da se javi "Er Srbiji" i cene karata su komercijalne", rekao je ministar za TV Pink.

Dačić je podsetio da je Vlada Republike Srbije od početka epidemije virusa korona, uvođenja vanrednog stanja i zatvaranja granica, vratila u zemlju oko 15.000 ljudi koji su bili zarobljeni na aerodromima, na službenim putovanjima, studente, đake, turiste i da je za njih prevoz bio besplatan.

Šef srpske diplomatije naveo je i da se trenutno pregovara sa susednim državama o saobraćaju za one koji žive do 50 kilometara od granice, koji u drugim zemljama rade ili obrađuju poljoprivredno zemljište.

Dačić se tokom gostovanja osvrnuo i na upućenu protestnu notu evropskoj komesarki za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje, omladinu i sport Mariji Gabrijel.

Ministar je istakao da je Republika Srbija uputila protestnu notu zvaničnicima Evropske komisije zbog toga što je na internet prezentaciji Evropske unije Nikola Tesla predstavljen kao Hrvat.