gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Ministarstvo Ministar Intervjui
nedelja, 03. maj 2020. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dačić: Država i društvo pokazali da umeju da upravljaju krizom tokom epidemije korona virusa
+ larger fontnormal font- Smaller font
rts jutrnji 3.majPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je za RTS da se zdravstveni sistem Srbije pokazao veoma uspešnim za vreme korona virusa i da su država i društvo pokazali da umeju da upravljaju krizom.

„Iako će vanredno stanje biti ukinuto, neke mere će ostati jer ne zavisi sve od Srbije."

Ivica Dačić je, gostujući u Jutarnjem prgramu RTS-a, rekao da misli da su rezultati Srbije u borbi sa virusom izvanredni, uz dobre ekonomske rezultate.

Ministar je rekao da su krizni štabovi odradili posao na veoma visokom nivou i da rezultati pokazuju da je ova faza krize uspešno prevaziđena.

"Sada sledi nova faza. Koronavirus će biti prisutan među nama", rekao je Dačić i dodao da će se Srbija truditi da zadrži osnovne postulate spoljne politike.

Kada je reč o ljudima koji žive u tzv. malograničnom području (50 kilometara sa jedne i druge strane granice) i koji imaju posao i zemlju sa druge strane granice, Dačić je rekao da je postignut dogovor o propusnicama za te ljude sa Mađarskom i da se sa drugim zemljama vode razgovori i da su razmenjene note.
Rekao je da su u BiH po tom pitanju bili veoma rigidni zbog odnosa Sarajeva i Banjaluke.

Kada je reč o transportu građana, Dačić je naveo da je Mađarska dozvolila i takozvani humanitarni koridor, jer su granice i dalje zatvorene. Ističe da otvaranje granica ne zavisi samo od Srbije, već i od drugih zemalja.

"Trebalo bi da postoji jedinstveni međunarodni zajednički pristup. Svedoci smo da je dosad svaka zemlja primenjivala svoje mere", naveo je Dačić.

Ukazao je da će biti ukinuto vanredno stanje, ali da to ne znači da će biti ukinute i sve mere jer je Srbija deo sveta.

Kaže i da postoji problem nefunkcionalnosti međunarodnih institucija koje nisu u dovoljnoj meri sinhronizovano odgovorile na sve probleme.Ministar je rekao da se spoljna politika u doba korone sastoji od video-konferencija i podseća da je i sastanak SB UN bio putem video-konferencije.

Dačić se osvrnuo i na situaciju u svetu navodeći da sve podseća na probleme iz 2009. godine. Ističe da je tada napravljena atmosfera nepoverenja koja je dovela do toga da se ljudi nisu vakcinisali i da je zato potrebno napraviti bezbednu i efikasnu vakcinu.