gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Ministarstvo Ministar Intervjui
sreda, 22. april 2020. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dačić: Sa Sijartom ću razgovarati o bilateralnim odnosima Srbije i Maćarske, kao i o vremenu nakon borbe protiv COVID-19
+ larger fontnormal font- Smaller font
123456Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić u izjavi za Tanjug saopštio je da je Vlada Republike Srbije donela odluku da se omogući nesmetan prelazak granice za ljude koji žive u pograničnim područjima, a koji rade ili imaju svoju zemlju preko granice.

Šef srpske diplomatije će sutra, upravo na graničnom prelazu Horgoš, razgovarati sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom.
Ministar je za Tanjug rekao da je to pitanje rešeno, pre svega zbog Mađarske, ali će važiti i za sva pogranična područja sa drugim zemljama.
"Već nedelju-dve postoje aktivnosti i Vlada je donela odluku da se praktično omogući nesmetan prelazak za ljude koji rade preko granice ili imaju svoju zemlju, čak i u ovim uslovima vanrednog stanja", rekao je Dačić za Tanjug.

Ministar je naveo da će sa mađarskim kolegom razgovarati o bilateralnim odnosima Srbije i Mađarske, kao i o vremenu koje sledi nakon borbre protiv korone, odnosima u EU, Srbiji kao zemlji kandidatu.
"Ali, pre svega, o našim bilateralnim merama, da vidimo njihove planove, kako oni razmišljaju, i to ne samo u vezi sa organizacijom društva, već i za konkretno pitanje koje je Sijarto naveo - promet putnika sa našom zemljom", rekao je Dačić.

Potpuno otvaranje granica, ističe, još nije na dnevnom redu, ali jeste jedna od tema razgovora, kako bi se videlo kakvi tu planovi postoje.

"Evropska unija, bez obzira što pokušava da ima jednu zajedničku mapu puta za popuštanje mera, nema zvanično zajedničku politiku tim povodom. To će verovatno biti na osnovu različitih procena. Najavili su da će prvo otvoriti promet putnika unutar EU, a koliko će se zadržati ta ograničenja, videćemo", rekao je šef srpske diplomatije.

Dačić je dodao da je Peter Sijarto čovek od najvećeg poverenja i, praktično, izlaslanik mađarskog premijera Viktora Orbana, u dogovorima koje Orban ima sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem.
Podsetio je da je Sijarto skoro dolazio u Beograd, gde je razgovarao sa ministrom finansija Sinišom Malim upravo o vremenu posle korone, a ima i dobru saradnju sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, u vezi sa evropskim integracijama Srbije.

Ministar je istakao i da će sutrašnji sastanak biti održan na graničnom prelazu, na srpskoj strani.
"Sastanak će biti održan uz poštovanje svih mera koje je naš stručni tim preporučio", rekao je Dačić.