gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Ministarstvo Ministar Intervjui
petak, 10. april 2020. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dačić: Država gotovo svakodnevno avionima dovozi srpske državljane koji su se zatekli širom sveta
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic-tanjug2Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras za RTS da najviše zahteva srpskih državljana koji žele da se vrate u Srbiju dolazi iz Nemačke, oko 1.500, kao i iz SAD, oko 700.

Ministar Dačić je istakao da je država u zemlju vratila naše studente, učenike, bolesne ljude, građane koji izgubili posao u inostranstvu...

"Mi smo sada vratili dete i oca iz Ukrajine, koji je bio na lečenju. Vratili smo neke koji su bili na veštačkoj oplodnji u stranim zemalja i teško bolesne ljude. Verovatno ima još takvih slučajeva. Mi možemo da pomognemo, daćemo garancije da će država primiti sve ljude."

Šef srpske diplomatije rekao je da će država pomoći koliko može i 14 srpskih građana koji su otišli na edukaciju u Indiju. On kaže da bi oni trebalo da budu na vezi sa Ambasadom i da će država pomoći koliko može, ali da nije realno očekivati da avion leti u Indiju.

"Nije realno očekivati da naš avion ide u Indiju. Kao što sam rekao, samo jedan let je organizovan za putnike na tim interkontinentalnim razdaljinama za Vašington, mi druge kapacitete jednostavno nemamo. Ili ako postoje letovi EU, pa da vidimo kako oni mogu da budu ukrcani na te letove što se dešavalo", dodaje ministar Dačić.

Ministar Dačić je rekao i da je Srbija organizovala dva leta za Maltu, kada su se mahom vratili građani koji su tamo izgubili posao, ali da ima još zahteva.

"Najviše zahteva ima u Nemačkoj, 1.500, u SAD oko 700... Gledamo da ljudi iz Italije koji imaju sopstveni prevoz polako počnu da se vraćaju u zemlju. Svaki dan dolaze iz Slovenije", rekao je Dačić.

Ministar je najavio da će sledeći humanitarni avion otići za Beč sutra, a potom u nedelju za Dubai.