gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Ministarstvo Ministar Intervjui
ponedeljak, 06. april 2020. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dačić: Ljudi su važniji od profita
+ larger fontnormal font- Smaller font
thumbnail 20200406_093921Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije, gostujući u Jutarnjem programu na Happy TV govorio je o novonastaloj situaciji u svetu koja je izazvana pandemijom Covid-19.
Šef srpske diplomatije istakao je da je društvo važnije od profita, kao i da se u kriznim situacijama, najveća snaga temelji upravo u ljudstvu i u organizovanosti društva.

Ministar se na početku gostovanja osvrnuo na svoju posetu Kini i objasnio kako je sve tamo izledalo u jeku pandemije Covid-19: "Dobio sam masku. Nisam smeo nigde da se krećem. Bio sam u rezidenciji sve vreme do povratka u Srbiju", rekao je ministar Dačić.

Dačić je istakao da velike sile i svetske institucije, poput UN i SZO, duguju pojašnjenje da li je virus nastao prirodnim putem ili u laboratoriji, jer to, kaže, ima velike posledice.
"Ako je nastao veštačkim putem, onda je to biološki rat u kome smo svi žrtve, a ako je prirodnim putem nastao, to je sasvim drugo", rekao je Dačić i dodao da smo došli do situacije da se sistem vrednosti koji je nekada postojao, sada vraća - da ljudi, ipak, moraju da budu važniji od profita.
"I onaj ko ima milione, umreće kao i najsiromašniji građanin, jer kada je reč o borbi za "život i smrt", bogatstvo ne daje neku privilegiju", istakao je ministar i dodao da je ova kriza verovatno posledica svega što smo radili planeti.

On je primetio da, kada dođe do ovakve krize, nisu više važni principi po kojima se neka država određuje, da li je zemlja demokratska ili ne, već se pokazuje da su mnoge vrednosti, i same EU, poništene - sloboda kretanja, zatvaranje granica, uz vraćanje nacionalnim interesima, dok još jedino opstaje zajedička valuta.
Ključna pitanja su: "Da li će se vrednost Evropske unije vratiti? Kako će se ponašati tada? Da li će ostati otvorene granice?".

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić navodi kako postoji sumnja da je bračni par iz Kine, koji je turistički boravio u Srbiji preneo korona virus u Vuhan, kada u Srbiji nije ni bilo naznaka ovog virusa i postavlja se pitanje gde su zaraženi.
On je rekao da je ova pandemija još uvek u povoju i da će se razmere tek videti i dodaje da je ovaj virus jedini koji je dobio ovoliku medijsku pažnju u svetu i da je nazvan "infodemija".

Kako je istakao Kinezi demantuju da je virus nastao u Vuhanu.

"Globalna panika vlada. Ovo je možda posledica onoga što smo radili planeti. Svaka kriza ima izazov i svuda su saveti isti, nema leka, a vakcina se pravi. Moguće je da će imati velike posledice, a takođe se ne zna da li će se vraćati", rekao je ministar.
Ivica Dačić ističe da spoljna politika trenutno ne postoji, jer ne postoje druga tema sem korona virusa.

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije rekao je da je problematično kad neko dolazi iz centra epidemije.
"Mi smo prevezli oko 5000 ljudi, polovina njih je došla avionom, druga polovina autobusima. Više nikog nema da čeka na aerodromima za povratak u Srbiju", istakao je ministar.

Ministar Dačić najavio je da će sutra biti organizovan još jedan let za Pariz i Frankfurt, a u sredu i let za Vašington, koji će vratiti građane Republike Srbije u zemlju.
Dačić je precizirao da je do sada vraćeno oko 5.000 građana Srbije, od čega oko 2.500 avionima, dok je za oko 2.500 organizovan autobuski prevoz.

Ministar je rekao i da je danas organizovan let za Bratislavu, jer se u Slovačkoj za povratak javilo 320 ljudi, ne turista, već uglavnom onih koji su ostali bez posla.
U četvrtak bi jedna grupa građana Srbije trebalo da dođe sa Tajlanda do Bukurešta, odakle će biti prevezeni do Beograda, rekao je Dačić za Happy TV.
"Danas je let za Bratislavu, sutra za Pariz i Frankfurt, a prekosutra će biti organizovan let za Vašington, vratiće naše građane", naveo je Dačić.
On je rekao i da "Er Srbija" ima jedan interkontinentalni avion, koji je svakodnevno angažovan za kargo letove, odnosno za prevoženje humanitarne pomoći i donacija, kao i robe koju Srbija kupuje za lečenje od COVID-19.

Dačić je kazao da je dogovoreno sa EU da Srbija bude deo njenog mehanizma za organizovanje povratka državljana, pa, kada članice EU idu po svoje državljane iz raznih delova sveta, prevezu i naše državljane koji se tamo nalaze.
Tako su se, na primer, vratili naši državljani iz Perua do Beča odakle su vraćeni za Beograd.

Dačić je naveo da su se sa zahtevom za povratak u Srbiju javili državljani iz raznih zemalja i da ih je u Australiji 144, Austriji 308, Belgiji 46, Velikoj Britaniji 60, Grčkoj 35, Egiptu 25, Češkoj 90, Indiji 34, Indoneziji 51, Maldivima 23, Tajlandu 80, Vijetnamu 15, Kanadi 34, Kuvajtu 43, Maroku 25, Nigeriji 155, Nemačkoj 1.500, Norveškoj 107, Islandu 10, Portugaliji 35, SAD-u oko 700, Saudijskoj Arabiji 65, Slovačkoj 320, Francuskoj 293, UAE 177, Švajcarskoj 496, Švedskoj 241, Albaniji 10, Mađarskoj 54.

Šef srpske diplomatije poručio je državljanima koji žele da se vrate u državu da dođu što bliže Srbiji.

Naglasio je da se nijedan avion po državljane ne šalje bez odobrenja predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i dodao da Vlada u dogovoru sa predsednikom pomaže našim državljanima da se vrate ističući da to nije obaveza države koja to, za razliku od nekih zemalja, ne naplaćuje svojim građanima.

Istakao je i to da očekivanja moraju biti realna, te je još jednom uputio apel svim državljanima, koji ne moraju da se vrate, da to ni ne planiraju, dok se kriza ne smiri.

Za kraj gostovanja ministar Ivica Dačić poručio je:
"Što se Srbije tiče nikome nije zabranjen ulazak u zemlju i ovo nam je jedna velika opomena o promeni ponašanja. I još jednom apelujem na sve građane da ostanu u svojim kućama".