gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Ministarstvo Ministar Intervjui
utorak, 03. decembar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Rusija tradicionalni prijatelj i partner našoj zemlji
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic -_nedeljnikPrvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da su Srbija i Ruska Federacija u ovom trenutku na tački svojih najboljih bilateralnih odnosa.

Dačić je u intervjuu za rusku novinsku agenciju TASS istakao da će sutrašnji susret u Sočiju predsednika dveju zemalja – Aleksandra Vučića i Vladimira Putina biti još jedna potvrda ne samo te činjenice, već obostrane spremnosti da i dalje napredujemo i još više uzdižemo našu saradnju.

On je, uz podsećanje na to da će ovo biti 17. susret Putina i Vučića, naglasio da su teme za njihov razgovor brojne, od unapređenja ekonomske saradnje, do važnih političkih i geopolitičkih pitanja, kakva su, na primer, odnosi u regionu Balkana.

Prema njegovim rečima, za Srbiju je Rusija partnerska i prijateljska zemlja, koja razume našu poziciju na međunarodnom planu i ne okleva da nas podrži gde god je to potrebno.

Takođe, kako je dodao, naša pozicija prema Rusiji je krajnje iskrena i partnerska, budući da se nismo priključili sankcijama protiv nje, niti ćemo to činiti ubuduće, podržavamo tu zemlju u svim međunarodnim forumima i smatramo je bliskim i strateškim prijateljem.

Prvi potpredsednik Vlade je podsetio na to da je do sada 17 država članica UN povuklo svoju raniju odluku o priznanju "Kosova", da ga u ovom trenutku 95 članica UN ne priznaje kao nezavisnu državu, 93 priznaje, a još pet iz raznih razloga nema jasan stav o tom pitanju.

Dakle, većina članica UN je već sada protiv jednostrano proglašene nezavisnosti "Kosova", naveo je Dačić i ocenio da države koje povlače priznanje čine to uz neoborivu argumentaciju – da su ishitreno priznale "Kosovo" i da su u međuvremenu shvatile da je u toku važan pregovarački proces između Beograda i Prištine.

Dačić je podvukao da je strateško opredeljenje Srbije da postane članica Evropske unije.

To je sasvim prirodno i logično, jer sa državama Unije imamo približno dve trećine naše ukupne trgovinske razmene, najveće investicije su iz EU, geografski i kulturno pripradamo tom prostoru, u državama EU živi ogroman broj naših sugrađana, naveo je on.

Ipak, kako je predočio, smatramo da ta naša strateška opredeljenost ne sme ići na štetu saradnje sa drugima, pre svega sa Rusijom, koja je naš tradicionalni prijatelj i partner, a slično je i sa Kinom, sa kojom sarađujemo sve više.

Istovremeno, Dačić je podvukao da je jasna pozicija Srbije da ne želi ulazak u NATO, ističući da su naša zemlja i ta alijansa zadovoljni stepenom do sada ostvarene saradnje, koja je veoma dobra i u stalnom je porastu, ali bez ambicija da preraste u punopravno članstvo.

Srbija, kako je ponovio, vodi politiku vojne neutralnosti, što podrazumeva ostanak van bilo kog međunarodnog vojnog saveza.

Originalnu verziju intervjua možete pročitati ovde.