gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Ministarstvo Ministar Intervjui
subota, 28. februar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Intervju Ivice Dačića za „Večernje novosti“
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dacic vecernje_novosti_282015Srbija neće ni za pedalj da promeni svoju spoljnopolitičku poziciju. Nema nikakvog hlađenja odnosa sa Ruskom Federacijom i oni će biti sve bolji, a put ka Evropskoj uniji ostaje naše strateško opredeljenje.

To za „Novosti" poručuje šef diplomatije Ivica Dačić, koji tvrdi da su učestali napisi u pojedinim medijima – da Beograd okreće leđa Moskvi – samo proizvoljna tumačenja.

Kako ste doživeli poruku Džona Kerija da je „Srbija na liniji vatre između Amerike i Rusije"? Jeste li ga pitali šta je pod tim podrazumevao?

Pričali smo i o tome. Mislim da je ta izjava državnog sekretara SAD prenaglašena u našoj javnosti, jer je on govorio uopšteno, analizirajući situaciju u našem regionu u kontekstu sukoba u Ukrajini.

Je li vam rekao konkretno da Vašington želi da istrgne Srbiju od ruskog uticaja?

Ne. Ali, otvoreno sam mu poručio da naša država nije u istoj poziciji kao neke druge. Odnosno, mi se sigurno nećemo opredeljivati između Evropske unije i Organizacije za kolektivnu bezbednost i saradnju (ODKB). I gospodin Keri i svi u američkoj administraciji imaju senzibilitet za našu poziciju, kao i delikatnu ulogu koja nam je poverena kao predsedavajućem OEBS.

Ipak, da li se iza kulisa mogu očekivati pritisci da se priključimo sankcijama protiv Moskve?

Naša pozicija je kristalno jasna. Nemamo dilemu da su evrointegracije naš strateški pravac, a to podrazumeva i obnovu prijateljstava sa zapadnim državama, ali i učvršćivanje veza sa Kinom i latinoameričkim zemljama. Naravno, naše veze sa Rusijom i ruskim narodom su neraskidive.

Dakle, nema velikog zaokreta u našem spoljnopolitičkom kursu?

Nije došlo ni do kakvog zaokreta, niti će. Naša diplomatija doživela je afirmaciju i evidentno je da nas drugi sada drugačije percipiraju. U to sam mogao lično da se uverim i na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, gde su bukvalno svi ambasadori – od američkog i ruskog, pa do kineskog, uvažili naš izbalansirani pristup kada je reč o ukrajinskoj krizi. Takođe, Srbija je prepoznata kao promoter politike stabilnosti u našem regionu.

Kerija ste pozvali da poseti Beograd. Ima li naznaka da će doći?

Iskreno se nadam da ćemo imati čast da ga ugostimo na Ministarskom savetu OEBS-a, koji će se održati u decembru. To bi bila velika čast za Srbiju. Pogotovo što je, koliko se sećam, Džerald Ford bio poslednji američki predsednik koji je zvanično posetio našu zemlju.