gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Ministarstvo Ministar Intervjui
subota, 28. februar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Intervju Ivice Dačića za „Blic“
+ larger fontnormal font- Smaller font
ivica-dacic1 blic_2822015U pauzi između Vašingtona i Beča ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u intervjuu za „Blic" kaže da su strateški ciljevi Srbije nepromenjeni – EU, negovanje tradicionalnih odnosa sa Rusijom i Kinom, regionalna stabilnost.

Mi se ne okrećemo više Zapadu kao što se tumači poslednjih dana, već imamo svoje strateške ciljeve nepromenjene poslednje tri godine. Ukoliko ih je neko tek sada primetio, to je njegova greška. Dakle, s jedne strane je prijateljstvo sa Rusijom, a s druge je opredeljenje ka EU.

Da li ste razjasnili u razgovoru sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem stav da je Srbija na liniji vatre između Istoka i Zapada?

Da. Pitao sam šta je mislio kada je to rekao. Pojasnio sam da Rusija nikada nije od nas tražila da ne idemo u EU, niti nas bilo čime ucenjuju. Jednostavno rečeno, Rusija ničim ne ucenjuje Srbiju. Kod nas ne postoji dilema idemo li u EU ili evroazijski savez. Idemo u EU jer mi ovom savezu ne pripadamo. To ni Rusija od nas ne traži. Ta dilema je veštačka.

Da li popravljamo odnose sa Amerikom?

I popravljamo i produbljujemo odnos međusobnog poverenja i partnerstva. Da ne bude zablude, niti je američki državni sekretar nešto tražio od nas kao predsedavajućeg OEBS-om, niti to čini Moskva. SAD nisu za konfrontaciju već za deeskalaciju sukoba. Oko Ukrajine se konsultujem sa svima, i sa Moskvom i Kijevom, i sa Vašingtonom i Berlinom. Srbija nikada nije imala bolju poziciju i ja sam veoma zadovoljan.

Jedan od vodećih ruskih medija „Raša tudej" poslednjih nekoliko dana proziva Vladu u Nemanjinoj 11. Da li Rusija zateže odnose sa Srbijom?

Ne možemo u spoljnoj politici polagati toliko na jedan slučaj. Naši odnosi sa Rusijom nisu narušeni i oni su istorijski. Za politiku koju vodimo u OEBS dobijena je podrška ne samo Moskve već i 15 stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Šta mislite o ulozi bivšeg britanskog premijera Tonija Blera kao savetnika u Vladi?

Zbog sastanaka vezanih za OEBS nisam bio u zemlji i nemam informacije o tome.