gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Ministarstvo Ministar Intervjui
petak, 16. maj 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
PPV i MSP Ivica Dačić za „Danas”: Nacionalni interesi, pa Evropa
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ivica DačićSrbija ni ubuduće neće automatski podržavati rezolucije, deklaracije i druge odluke Evropske unije pred Ujedinjenim nacijama, uprkos statusu kandidata za članstvo i početku pregovora o pristupanju.

Kako je za Danas izjavio prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, osim „želje da budemo članovi EU", prilikom izjašnjavanja u međunarodnim institucijama država će se voditi „i našim nacionalnim interesima".

Upitan kada će Srbija automatski prilagođavati svoju spoljnu politiku sa ključnim stanovištima i odlukama EU, Dačić je odgovorio: „To ćemo tek kada budemo punopravni članovi".

S obzirom na pristupne pregovore sa EU, koji podrazumevaju i ispunjavanje standarda iz poglavlja 31 „Spoljna, bezbednosna i odbrambena politika", pitali smo ministra spoljnih poslova kada bi, po njegovom mišljenju, moglo da se očekuje otvaranje tog dela procesa i da li će Srbija onda početi da u potpunosti usklađuje spoljnu politiku sa evropskom.

„Za sada o otvaranju poglavlja 31 nije bilo reči. Aktuelna su poglavlja 32, 35, 23 i 24. Međutim, i kada budemo otvorili to poglavlje, nećemo odmah početi sa automatskim usklađivanjem naše spoljne politike. Odnosno, ne tako brzo", odgovorio je Ivica Dačić.

Dačić je ponovio da će se Srbija do punopravnog članstva u EU rukovoditi „našom željom da budemo članovi EU, odnosno željom da se što više pridružujemo stavovima EU, i našim nacionalnim i državnim interesima u svakom pojedinačnom slučaju".