gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Ministarstvo Ministar Govori
ponedeljak, 09. mart 2020. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
U okviru realizacije Regionalnog stambenog programa u Žabarima uručeni ključevi 12 stanova izbegličkim porodicama
+ larger fontnormal font- Smaller font
1idz09032020Govor prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na ceremoniji svečane dodele ključeva stanova za izbegle porodice u Žabarima u okviru realizacije Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji:

„Uvaženi gosti,
Dame i gospodo,
Dragi prijatelji,

Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas sa vama ovde u Žabarima i što ću kao predsedavajući Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica ispred Vlade Republike Srbije, svečano uručiti ključeve za 12 stanova najugroženijim izbegličkim porodicama iz vaše opštine.

Regionalni stambeni program zajednički je projekat Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji kao svoj jedini cilj ima da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbeličke porodice u regionu.

Sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator. Takođe, mnoge zemlje su i pojedinačno dale svoj veliki doprinos ovom fondu. Fondom Regionalnog stambenog programa upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope, a Komesarijat za izbeglice i migracije je vodeća institucija koja sprovodi program u Srbiji, dok proces izbora korisnika sprovode u saradnji sa lokalnim samoupravama uz nadzor UNHCR-a i OEBS-a.

Stanove koje ćemo danas dodeliti deo su Potprojekta 5. Vrednost ovog Potprojekta iznosi 52 miliona evra, od kojih je 38 miliona iz donacije Regionalnog stambenog programa, a nešto više od 13 miliona evra je obezbedila Vlada Republike Srbije. U okviru ovog Potprojekta, planirano je useljenje u ukupno 1.847 stambenih jedinica, u 25 lokalnih samouprava. Do sada smo, u sklopu celog programa, dodelili preko 4.200 stambenih jedinica, dok je ukupno planirano i više od 7.000.

Želim da pozdravim predstavnike OEBS i UNHCR, kao i naše današnje domaćine – predsednika opštine Žabari Jovana Lukića, koji je sa svojim saradnicima obezbedio zemljište i prateću infrastrukturu za izgradnju stanova, a ispred Komesarijata za izbeglice i migracije, komesara Vladimira Cucuća.

Dragi prijatelji,

I danas se itekako osećaju užasne posledice ratnih sukoba na tlu bivše Jugoslavije – to vi najbolje znate. Zato je najveći cilj svih nas u Vladi Republike Srbije očuvanje mira, kao i rad na dobrobiti svih naših građana, posebno onih delova društva koji su najugroženiji. Takođe, naš prioritet je i ulazak u Evropsku uniju. Mi smo veoma posvećeni tom putu, a Regionalni stambeni program je jedan od lepih dokaza naše višegodišnje i stabilne saradnje, koja će se kao primer koristiti i u nekim drugim delovima sveta.

U to ime, od srca vam želim srećan novi početak u vašim domovima i da nam se nikada slično stradanje ne ponovi!

Živeli i živela Srbija!"